Passa dig för att hamna i jobbfällan

Hälsa

Jobbar du för mycket utan att få högre lön - då kan du ha fastnat

VIlken färg är du? Beteendevetaren Ulla Bäckmark delar in människor på arbetsplatser i olika färger beroende på personlighet.
VIlken färg är du? Beteendevetaren Ulla Bäckmark delar in människor på arbetsplatser i olika färger beroende på personlighet.

Du jobbar och jobbar men får aldrig högre lön. Eller så får du inte hänga med på fredagsölen.

Eller är du kanske den som blir snuvad på bra idéer?

Har du också hamnat i en jobbfälla?

Du tillbringar nästan mer tid på jobbet än hemma och kollegorna blir din familj. Som i alla relationer uppstår det osämja ibland. På jobbet tvingas man ihop med en grupp människor som man kanske inte skulle drömma om att umgås med på fritiden.

- När vi gifter oss har vi valt varandra och skulle det inte fungera så kan vi skilja oss. På jobbet har vi inte valt varandra, ändå förutsätts vi kunna jobba ihop. Självklart skär det sig ibland, säger Ulla Bäckmark, beteendevetare och organisationskonsult på Konflikt och utveckling i Uppsala.

Analys av personligheten

Hon arbetar med en metod där man analyserar personligheten hos varje medarbetare i arbetsgruppen. På så sätt kan man se sig själv utifrån och lära sig mer om sitt och andras beteendemönster.

- Jag gör en grov indelning efter fyra färger: röda, gröna, blå och gula. En röd person är väldigt energisk, medan en blå är något av en ensamvarg. Känner man till sin egen och sina medarbetares färg är det lättare att undvika konflikter och kommunikationsproblem. Ibland kan man till och med skratta åt varandra och tänka "ja, just det, hon är en sån där röd typ", säger Ulla Bäckmark.

På de flesta arbetsplatser finns stereotyper som besserwissern, gnällspiken och duktiga flickan. Ibland får man gilla läget och inse att man inte kan älska alla och vice versa. Men om något eller någon retar gallfeber på en kan situationen bli ohållbar.

- Att vara vuxen på en arbetsplats kräver mod. Det innebär att man tar ansvar för vad man tänker, känner och gör - och att man står för det. Att kunna uttrycka sig om vad man känner är överlägset bäst vid konflikter, säger Ulla Bäckmark.

Så tar du dig ur fällorna på jobbet

Vivvi Toikkanen

ANNONS EXTERN LÄNK

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja - läs mer här.

Wellness

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa