Nu blir lightläsken billigare i Norge

avMiriam Bratt

HÄLSA

Älskar du lightläsk? Då kanske det är dags att packa väskan och flytta till Norge. Där har nämligen flera stora matbutiker tagit beslut om att sänka priserna för lightläsk – allt för att få norrmännen att minska sitt sockerintag.

Den norska affärskedjan Kivi menar att de tar kampen mot socker och drar därför ner priset på Cola zero, Pepsi max och alla andra lightläsker.

– Vi sätter från i dag ner priset med upp till 20 procent på all sockerfri läsk för att bidra till att få ner sockerförbrukningen i Norge, säger Jan Paul Bjørkøy, chef på Kiwi, till norska VG.

Tilltaget har fått fler att följa efter. Norska Coop ska till exempel göra likadant i sina Extra-butiker och Rema menar att de ska ha det lägsta priset på de sötsmakande dryckerna.

Foto: Audun Braastad/NTB/TT

111 liter läsk om året

Enligt Jan Paul Bjørkøy dricker en genomsnittlig norrman 111 liter läsk och mineralvatten om året.

– En halvliter cola med socker innehåller 24 sockerbitar. Om en person dricker 111 liter om året och byter från Coca cola till Cola zero så blir det 5 280 sockerbitar mindre, säger Jan Paul till VG.

När han får frågan om de andra sötningsmedel som finns i lightprodukter verkligen är hälsosamma svarar han till den norska tidningen:

– Självklart är det mest hälsosamt att dricka vatten. Men om vi väljer mellan läsk med eller utan socker så menar de experter vi har pratat med att det är nyttigare med den sockerfria läsken. I dag är den viktigaste källan till socker i den norska kosten läsk, så om vi lyckas skära ned på det sockret så borde det vara positivt.

Experten slår hål på myten om mikron 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM

Norge

Coop

Hälsa

Kost

Livsmedel