Dina händer är en smittohärd

HÄLSA

Händerna ett paradis för bacillerna

Hands up – dina händer är bacillernas paradis.

Här intill ser du gömställena där miljontals bakterier ligger och puttrar.

Experternas hygienråd kan få stopp på eländet.

En vacker liljevit hand med långa naglar och gnistrande smycken. Fräsch och smittofri?

Långt ifrån säkert.

Under klockan, ringen och de välformade naglarna kan både det ena och det andra gömma sig. Oönskade bakterier som långtidsparkerat eftersom en vanlig snabbtvätt inte är effektiv nog.

– Vi kanske inte tänker på vad som pyr under ringarna eller klockan, för att inte tala om härden under lösnaglarna, säger Kerstin Mannerquist, hygiensjuksköterska på Smittskyddsinstitutet (SMI).

– Och vi kanske slarvar i väg så varken tummen eller vecken mellan fingrarna får sig en riktig duvning av tvål och vatten.

Fler superbakterier

I SMI:s senaste rapport om handhygien inom sjukvården varningsflaggas det ordentligt. Tvättråden efterlevs för dåligt vilket medfört att antalet upptäckta fall av multiresistenta bakterier ökat med 37 procent mellan 2004 och 2005.

All vårdpersonal rekommenderas därför att använda handsprit för att hindra smittspridning.

– Ute i samhället är den åtgärden inte behövlig, men en viss hygienskärpning skadar inte, säger Kerstin Mannerquist.

– Särskilt viktigt är det att vi tvättar händerna efter toabesök och om vi har familjemedlemmar med till exempel vinterkräksjuka hemma.

Arg på kockarna

– Likaså att vi inte glömmer bakteriehärdarna under naglar och smycken. Jag blir väldigt irriterad när jag ser tv-kockar stå och laga mat med ringar på fingrarna, det är högst olämpligt.

Alla bakterier är dock inte skadliga.

– Nej, vi har en normalflora av ”snälla” stafylokocker som ska finnas i huden, de utgör ett skydd mot ”ilskna” bakterier. Så det är inte heller bra att toktvätta med desinfektionsmedel hela tiden, poängterar Kerstin Mannerquist.

Då är det extra viktigt med god handhygien:

Ebba von Essen