Din laptop kan ge dig brännskador

HÄLSA

Bärbara datorer kan orsaka både bränder och hudskador

1 av 3 | Foto: Colourbox
Undvik långvarig hudkontakt med din bärbara dator.

Brukar du sitta i timmar med din bärbara dator i knät?

Då är det dags att tänka om.

Din laptop kan ge dig allvarliga hudskador, eller i värsta fall orsaka en brand.

”Somnade över min laptop och nu har jag tredje gradens brännskador”.

Så skrev den amerikanska skådespelerskan Eden Sher på Twitter i helgen och visade en bild på en brännskadad arm.

Och hon är inte ensam. Allt fler slösurfare drabbas av brännskador orsakade av bärbara datorer. Fenomenet är så vanligt att det i USA och England fått namnet ”laptop dermatitis”.

Långvarigt utslag

Även i Sverige blir fenomenet vanligare. Ylva Werner Linde, överläkare på hudkliniken på Södersjukhuset i Stockholm och Maria Karlsson, specialistläkare på hudkliniken Karolinska universitetssjukhuset, varnar i en artikel i Läkartidningen för laptopbrännskadorna.

Brännskadan orsakas av att huden utsätts för så pass mycket värme att själva huden under en lång tid värms upp till mellan 43 och 47 grader. Egentligen är det inte en brännskada, utan en inflammation som ger röda eller brunröda utslag på huden. Inflammationen kan sitta i, i flera månader, även om man tagit bort datorn från knät.

Kan orsaka brand

Laptopbrännskadan anses dock inte som särskilt farlig. Däremot anses den kunna orsaka cellförändringar.

Men att lägga en kudde eller filt mellan knät och datorn för att undvika laptop dermatitis är inte att rekommendera. Får inte datorn tillräckligt med ventilation underifrån kan den bli så varm att den blir farlig av andra orsaker.

– Det kan bli en form av överhettning i datorn som gör den extremt varm. Låter man den ligga så kan datorn orsaka en brand, även om det inte är så vanligt, säger Lars Rang, brandingenjör på Svenska Brandförsvarsföreningen.

Enligt honom är det viktigt att man drar ur datorladdare när man inte använder dem och att man ställer den bärbara datorn på ett sätt som gör att den får tillräckligt med ventilation underifrån.

– När det gäller elektricitet måste man ha respekt för att det kan orsaka bränder. Man kan inte låta laddare och liknande ligga hur som helst, säger han.