Så fixar du LCHF – utan rött kött

Uppdaterad 2012-03-21 | Publicerad 2012-03-15

Efter cancerlarmet – det här kan du äta i stället

KÖTTFRI MÅNAD Kristina Theander, här på Hermans i Stockholm, hoppas bli bättre på att laga god vegetarisk mat nu när hon ska äta köttfritt i en ­månad. Om hon tröttnar på grönsaker kan hon testa fjäderfän – det är nämligen inte lika farligt, och funkar också bra med LCHF.
KÖTTFRI MÅNAD Kristina Theander, här på Hermans i Stockholm, hoppas bli bättre på att laga god vegetarisk mat nu när hon ska äta köttfritt i en ­månad. Om hon tröttnar på grönsaker kan hon testa fjäderfän – det är nämligen inte lika farligt, och funkar också bra med LCHF.

För mycket rött kött ökar risken att dö i cancer eller hjärt- och kärlsjukdomar.

Larmet kommer från en ny amerikansk studie.

– Det går att ersätta rött kött med fjäderfän och fisk, säger Gun-Marie Nachtnebel, som skrivit en LCHF-kokbok.

En portion, eller 85 gram, kött från nöt, gris eller får om dagen leder till att risken att dö i cancer eller hjärt- och kärlsjukdomar ökar med 13 procent, enligt studien från Harvard som är den mest omfattande som gjorts.

Värst är intaget av processat kött.

Två skivor bacon eller en varmkorv om dagen leder till att risken ökar med 20 procent.

– Det finns ingen anledning att dra i någon nödbroms, men studien bekräftar att det finns anledning att tänka över sitt intag av rött kött, säger Tommy ­Cederholm, professor i klinisk nutrition vid Uppsala universitet.

’Begränsade mängder’

Han får medhåll av Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket. Just processat kött är inte nödvändigt för att få i sig näring:

– Men att undvika att äta processat kött helt är ganska drastiskt. Däremot finns det anledning att äta begränsade mängder.

Allt fler restauranger och populära dieter som LCHF är inriktade på kött. Och vi äter allt mer av varan.

Svenskarnas köttkonsumtion har ökat från 58,9 kilo per person och år vid millennieskiftet till förra årets 64,2 kilo, enligt siffror från Jordbruksverket.

’Går att äta allsidigt’

Gun-Marie Nachtnebel, kostrådgivare, som skrivit en kokbok om LCHF, säger att många som går på dieten gör misstaget att äta för mycket kött.

– För mycket rött kött och för lite grönsaker. Det var inte så kosten var tänkt. Man kan minska det röda köttet och äta fjäderfän, fisk, grönsaker och mjölkprodukter. Det går att äta allsidigt utan det röda köttet, säger hon.

Hälsoaspekten viktig

Livsmedelsverket funderar nu på att införa råd om hur mycket kött vi bör få i oss.

– Vi väntar på resultat från vår matvaneundersökning som vi just gjort, för att se om köttätandet ökar. Det är troligt att intaget har ökat, och då kanske vi har anledning att införa råd, ­säger Åsa Brugård Konde.

Varför det röda köttet är farligt är dock fortfarande oklart.

Bland annat nämns det mättade fettet, järninnehållet och förekomster av nitriter i många charkprodukter.

Grönsaksförespråkaren och matkasseföretagaren Kristina Theander har efter studien bestämt sig för att äta vegetariskt i en månad.

– För mig är det primära syftet att minska mina utsläpp av växthusgaser, men även hälsoaspekten är viktig, säger hon.