Tog vaccin mot cancer – fick MS

Av: 

Britt Peruzzi

Hälsa

Nu stämmer 18-åringen företaget

Hon tog vaccinet Gardasil som skydd mot livmoderhalscancer.

Nu stämmer ms-drabbade fransyskan Marie-Océane Bourguignon, 18, företaget Sanofi Pasteur MSD.

– Detta skapar naturligtvis en oro men den är obefogad, säger Cecilia Young, nordisk medicinsk chef för återförsäljaren. 

Gardasil godkändes 2006 som vaccin mot så kallat HPV-virus som kan ge livmoderhalscancer och all unga skolflickor rekommenderades vaccinera sig.

Några år senare började kritiska röster höjas. SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, ansåg att det vetenskapliga underlaget var bristfälligt och att effekterna skulle visa sig först långt senare.

– Det vi sa då var att det verkade vara ett lovande vaccin men att man inte hade beaktat en del risker, att man ingav kvinnor en falsk trygghet, säger Måns Rosén, professor på SBU.

Skadats av sin vaccination

En av de svenskor som trätt fram och varit kritiska är Linnéa Gustafsson som var 17 år när hon vaccinerades 2008. Liksom den jämnåriga fransyskan uppgav hon att hon efter den andra vaccinsprutan tappade känseln i båda benen och ryggen.

Hon diagnosticerades senare med den neurologiska sjukdomen Guillain-Barrés symptom och Läkemedelsförsäkringen ansåg att hon med övervägande sannolikhet skadats av sin vaccination med Gardasil.

Linnéa berättade i våras om sin kamp i TV4:s Kalla Fakta:

– Det är otroligt märkligt att man kan sitta och hävda att det inte finns allvarliga biverkningar för jag sitter ju här och har en, sa hon.

Stämmer företaget

Marie-Oceane Bourguignon i Bordeaux är en av 2,3 miljoner franska skolflickor som också lydde uppmaningen att vaccinera sig.

Hon tog två sprutor av vaccinet Gardasil 2010. Året därefter diagnosticerades hon med MS. Nu stämmer hon de europeiska återförsäljarna Sanofi Pasteur MSD samt franska motsvarigheten till Läkemedelsverket.

– För att de yngsta inte ska drabbad av det jag tvingats genomlida, sa 18-åringen i måndags inför ett stort pressuppbåd på ett advokatkontor i Bordeaux.

Flickan var 15 år gammal och hade dans som hobby när hon 2008 vaccinerades. Dansskolan krävde ett friskintyg och familjens läkare föreslog samtidigt Gardasilvaccin.

Två veckor efter sprutan uppger Marie-Océane att hon fick domningar i armar och ben. Efter den andra sprutan, 2010, fick hon magsmärtor och kräkningar och blev inlagd på sjukhus där den misstänkta kopplingen mellan vaccinet och symptomen anmäldes till franska Läkemedelsverket.

Familjen har berättat om år med otaliga sjukhusvistelser och symptom som slutade med att mamman tvingades sluta arbeta för att ta hand om sin plötsligt rullstolsbundna och till hälften döva dotter.

”Såg inga tecken på samband”

Cecilia Young, medicinsk chef för Sanofi Pasteur MSD i Norden, uppger för Aftonbladet att hon följer fallet i Frankrike.

– Men om man tittar på de vetenskapliga data som finns kring Gardasil och till exempel MS så finns det inga rapporter beskrivna, inte från kliniska prövningar eller från användandet av Gardasil världen över.

Däremot finns ett så kallat tidssamband i det franska fallet, menar hon.

– En händelse inträffar kort efter vaccination, men det betyder inte att det finns ett orsakssamband. Det är just i tonåren som man ser utbrott av MS och också i den åldern man vaccinerar.

Cecilia Young hänvisar till en svensk-dansk studie som jämfört antalet autoimmuna sjukdomar hos vaccinerade och ickevaccinerade flickor.

– Man såg inga tecken på samband.

Marie-Océane Bourguignon tillstånd uppges i dag vara stabilt men hon lider fortfarande av bland annat dagliga magsmärtor.

ANNONS

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert: