Börja dagen med ett ligg!

Morgonstund har guld i mund så varför ­skjuta upp det roliga?

Att ha sex på morgonen är dessutom rena rama hälsokuren!

Väckarklockan ringer frenetiskt. Dagen börjar så fort du ­öppnar ögonen och framför dig har du allt från stressfrukost och dagislämningar till bilköer. Samtidigt känns ljuset som sipprar in genom persiennerna obarmhärtigt och morgonande­dräkten påminner om en matlåda som blivit bortglömd i väskan i flera dagar. Kort sagt, det är inte så kons­t­igt om det sista du tänker på är sex.

Dessutom finns det experter som hävdar att kvinnor är mer benägna att få org­asm senare på dagen (medan mäns testo­steron­nivå peakar på morgonen), så frågan är om det ens är värt att tänka tanken på att ta sig en omgång mellan lakanen innan dagen har börjat ordentligt? Svar: Ja.

Nyvaken och lugn

Forskare menar nämligen att de som startar dagen med sex är allmänt gladare än de som skippar den sköna rutinen. Och egent­ligen är det inget överraskande påstående eftersom sex är en välkänd välgörare som skickar må bra-hormoner till hjärnan som påverkar oss hela dagen. Men det handlar inte bara om att bli humörboostad, morgonen är en utmärkt tidpunkt för sex av andra anledningar också.

– Många av oss springer runt i ett ekorrhjul hela dagen och har inte kontakt med vår sexualitet på kvällen för att vi är trötta, stressade och har hunnit stänga av en massa känslor, menar Charlotte Makboul, klinisk sexolog och legitimerad psyko­terapeut.

– I sömnen kan dock även folk med ­erektions- och lustproblem bli upphetsade eftersom försvarsmekan­ismerna inte är påslagna, och när man vaknar har kroppen inte riktigt börja tänka ­efter. Därför kan det vara lättare att komma i gång.

Att påbörja något är dock en sak, att nå klimax en helt annan. För de flesta krävs det att man är riktigt avslappnad, och en vanlig vardagsmorgon kan det vara svårt att känna sig harm­onisk. Försök därför att a) ställa in tankarna på att det är okej att njuta på morgonen och b) ta hjälp av mindfulnessövningar som tillåter er att ­vara här och nu.

– Men det är nästan orimligt att kräva mindfulness i sex om man aldrig övar på det annars, säger Charlotte Makboul. Och har man dessutom svårt att slappna av framför sin partner, vilket är vanligare än man tror, kan det bli ännu mer problematiskt.

Öva varje dag

Hennes råd? Öva på att vara i nuet fem minuter om dagen, till exempel med hjälp av Mindfulnessappen som du kan ladda ner till mobilen. På det sättet bygger du upp en bank av lugn kunskap som du kan plocka från när det väl gäller, så att ni båda får en ­riktigt bra start på dagen.

God sexig morgon!

SÅ HÄR BLIR DAGENS FÖRSTA TIMME BÄTTRE

Förena nytta med nöje

Känns tanken på att ställa väckar­klockan 20 minuter tidigare än vanligt lika plågsam som en bikinivaxning? Ingen fara, det finns tid att få till det. Förflytta till exempel de sexiga aktiviteterna till duschen och slå två flugor i en smäll.

Anpassa er

Det är närheten som är viktig, så ni ­behöver inte köra igenom hela reper­toaren för att skörda fördelarna av sex på morgonen. Tycker du till exempel att det är ofräscht med oralsex om man inte har duschat nyligen, skippa helt enkelt det.

– Men det här också ett tillfälle att ­utmana rädslor, säger Charlotte Makboul. Många är oroliga för att den andra ska känna äckel av någon anledning, men det kan man ju inte riktigt förutsätta. Testa er fram till vad som känns bekvämt för just er.

Gör det för hälsan

Ett tidigt ligg piggar inte bara upp humöret utan boostar även kroppen. En studie gjord på The Queen’s University of Belfast visar att sex på morgonen minskar risken för hjärtattack och stroke med hälften och förbättrar blodcirkulationen, vilket i sig sänker blodtrycket. Studier har även visat att det hjälper mot migrän och ger immunförsvaret en skjuts åt rätt håll. Att se det som en del av din friskvårdsrutin är alltså helt rätt tänkt.

Boosta lystern

Dyra krämer i all ära, men för bättre lyster i hud och hår räcker det med ett ligg. I alla fall om du når klimax, då frigörs nämligen kemikalier som ökar östrogenmängden. Så på det sättet kan du ju faktiskt skala bort några värdefulla minuter framför spegeln ­i­­ stället.

Förbered dig

Precis som du kan förebereda en lunchlåda till kommande dag kan du se till att förutsättningarna för morgonsex är bättre. Gör ett toalettbesök innan läggdags för att minska risken för att vara akut kissnödig när en hand sträcker sig efter dig under täcket dagen efter. En ask mintpastiller i nattduksbordslådan kan också vara bra för dig som snabbt vill fräscha upp andedräkten.

Publisert: