Våga ta tjuren vid hornen!

Våga kasta dig ut. Tjuren kanske är Ferdinand?
Våga kasta dig ut. Tjuren kanske är Ferdinand?

Inre hälsa

Det är sällan bekvämt att växa, utvecklas eller prova något nytt men det är alltid värt det. Vi hjälper dig släppa rädslan för förändring.

Längtar du efter att byta jobb, köpa hus eller göra slut? Den där önskan efter något mer eller annat för ofta med sig en rädsla för förändringen du drömmer om. Även om din drömbild av hur det skulle kunna vara är både mer lockande och härlig än din nuvarande situation är den också ganska avlägsen och skör.

Verkligheten däremot, med alla sina fördelar och nackdelar, är kanske inte perfekt men i alla fall konkret. Med andra ord, du vet vad du har men inte vad du får, och precis där, i mellanrummet mellan verkligheten och drömmen, samlas ofta ovisshet och rädslor.

Rädslor för att drömmen kanske inte blir så bra som du hoppas, tankar om att det inte kommer fungera eller att det inte är någon idé. Men om rädsla är det enda som står mellan dig och ditt drömliv, då är det dags att ta tjuren vid hornen och stärka modet. Vi visar dig hur!

Definiera läskigt

Genom att kalla rädslan för något annat kan du skapa en helt ny känsla. Kan det vara så att det som verkar läskigt helt enkelt bara är nytt eller ovant?

I så fall går det ju att öva.

Ett annat sätt är att kalla det du vill göra för modigt i stället för läskigt. Plötsligt är du modig i stället för rädd! Gör också skillnad mellan obehagligt och farligt – finns det någon faktisk risk eller är det bara känslan av att kliva ur bekvämlighetszonen du försöker undvika?

Ambivalenskorset

Ett klassiskt verktyg för den som står inför ett beslut är att göra ett stort kors av två streck över ett papper och skriva ett plus över den ena kolumnen och ett minus över den andra. I de övre rutorna skriver du ner för- och nackdelar med att göra förändringen och i de undre rutorna de positiva och negativa konsekvenserna av att låta bli. Det ger en tydlig bild av vad du väljer mellan och kan ge dig stöd i att ta rätt beslut.

Läskigt, so what?

Att något känns jobbigt, läskigt eller utmanande, är det ett så himla bra skäl att låta bli egentligen? Vem har bestämt att man slipper när något är jobbigt? Är det inte precis tvärtom mod och ansträngning som är de enda saker som kan skapa nya resultat och positiva förändringar?

Hur kul har du nu då?

Japp, förändringar kan vara både jobbiga, utmanande och läskiga. Men jämfört med vadå? Att du just nu går och funderar på, drömmer om och längtar efter något annat visar tydligt att du inte är nöjd med din nuvarande situation heller. Att stanna kvar i en situation som du inte trivs med är ju inte heller så kul, så vilket är egentligen jobbigast? Att utmana obehaget en gång för alla och göra förändringen eller att låta bli?

Se framåt

Det är lätt att få tunnelseende och bara fokusera på riskerna när något känns utmanande. Det är fullt förståeligt, men inte så effektivt eftersom det ökar rädslan ännu mer. Dessutom riskerar du att missa allt härligt som du kan uppnå om du vågar.

På andra sidan om rädslan finns nämligen friheten men det är inte det enda du vinner. När du vågar söka jobbet, gå på dejten eller åka på resan kan det leda till en helt ny karriär, ditt livs kärlek eller helt fantastiska upplevelser som du annars gått miste om.

Se ännu längre framåt

Om du gör den här förändringen, hur kommer ditt liv se ut om ett, fem eller tio år? Om du låter bli, hur ser din framtid ut då? Att sluta röka, lämna en destruktiv relation eller börja träna regelbundet kan kännas oerhört utmanande i stunden men leder till enorma positiva konsekvenser för både livskvaliteten och hälsan på sikt. Med fokus på de långsiktiga konsekvenserna av att våga eller låta bli blir det lättare att ta beslut.

Det känns skönt att vara modig

Påminn dig själv om alla utmaningar och rädslor du redan tagit dig igenom. Skriv gärna en lista, berätta för någon, eller återupplev i tanken minnet av att göra något du inte trodde att du skulle klara av. Det kan vara mindre saker som när du sa ifrån på jobbet, lärde dig något nytt eller vågade bjuda ut den där personen du var intresserad av, eller stora saker som att ta körkort, föda barn eller hoppa fallskärm. En ganska häftig känsla, eller hur?

Perspektiv

Sätt dig och låtsasminns…

Se dig själv som riktigt gammal, sittande i en gungstol med grått hår på huvudet, ett leende på läpparna och en filt över benen. Föreställ dig vad ditt gamla jag skulle säga om den här förändringen. Vad är viktigt? Hur vill du minnas ditt liv?

Våga fega!

Jo, du läste rätt. Ibland passar det faktiskt bättre att ha det lugnt och skönt inne i bekvämlighetszonen, man måste inte vara modig jämt. Det är helt okej att låta bli, så länge du ser långsiktigt på vad du väljer mellan, gör ett aktivt val och är okej med konsekvenserna av det.

FEM SANNINGAR OM RÄDSLA

1. Du kan inte vänta ut rädslan

Ur boken ”Feel the fear and do it anyway” av Susan Jeffers, 69 kronor, adlibris.se

Varje gång du tar ett steg mot något okänt kommer du uppleva rädsla. Det är ingen idé att tänka att du ska göra förändringen när du inte längre är rädd, för då kan du bli väntande för alltid.

2. Enda sättet att bli av med rädslan är att göra det du är rädd för

När du gjort det tillräckligt många gånger kommer du inte längre vara rädd – och då dyker det upp nya utmaningar.

3. Det går över när du vågar

Så fort du gör det du är rädd för kommer rädslan försvinna och ersättas av en stolthet och lättnad som får dig att undra varför du inte gjorde det tidigare. Det stärker dig till nästa gång.

4. Alla är rädda!

Det är inte bara du som har rädslor, det är en känsla du har gemensamt med alla människor. Alla som lyckats göra vad de vill i livet har upplevt rädsla – och gjort det ändå. Du kan också!

5. Att trotsa rädslan är mindre skrämmande än att styras av den

Att inte utmana sina rädslor leder till en djupare rädsla för att inte kunna påverka sitt liv. Varje gång du vågar stärker du dig själv.

LINNEA MOLANDER

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Inre hälsa

ÄMNEN I ARTIKELN

Inre hälsa