Överlevnad i hjärtinfarkter ökar inte längre

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Vid en hjärtinfarkt sker en förträngning i något av hjärtats kranskärl, det vill säga de blodkärl som förser hjärtat med blod. Förträngningen leder till att en större eller mindre del av hjärtmuskeln inte får det syre som den behöver. Arkivbild.

avTT

HÄLSA

Dödligheten i hjärtinfarkter minskar inte längre, utan har legat på ungefär samma nivå de senaste åren. Det visar en stor analys av fler än 371 000 hjärtinfarkter från 1995 fram till och med maj 2018 och som finns registrerade i det nationella kvalitetsregistret Swedeheart, skriver Dagens Medicin.

Resultaten visar att fram till ungefär 2011 skedde en stadig minskning av dödligheten i hjärtinfarkt, men att ettårsdödligheten därefter legat tämligen still på runt 15 procent.

– Vi har anat denna utveckling i tidigare analyser och nu när vi tittar på de allra senaste åren är det tydligt att överlevnaden ligger still, säger professor Tomas Jernberg, ordförande för registret, till tidningen.

Forskarna vet inte vad orsaken är, men kopplar den tidigare minskningen till att allt fler patienter fått nya effektiva åtgärder, som ballongvidgning av infarktkärlet, blodproppshämmande behandling, samt läkemedel som sänker blodfetterna och blodtrycket.

– Dessa behandlingar är nu etablerade i stor utsträckning och därmed tycks vi ha nått ett tak, säger Tomas Jernberg.

ARTIKELN HANDLAR OM