Övertid dåligt för hjärnverksamheten

Av: 

Cecilia Bäcklund

Hälsa

Övertid och långa arbetsdaga kan försämra hjärnans funktioner, visar en ny finsk studie.

Nu koppar forskarna samma många timmar på jobbet med demens.

Att stanna kvar på jobbet och arbeta några timmar extra kan i det långa loppet leda till bland annat sämre ordförråd och slutledningsförmåga, liksom problem med korttidsminnet. Det rapporterar det finska Arbetshälsoinstitutet.

– Därför måste man ta nackdelarna med övertidsarbete på allvar, säger Marianna Virtanen, forskare på finska Arbetshälsoinstitutet, i ett pressmeddelande.

Hjärnan påverkas

Att för mycket jobb och stress är dåligt för den allmänna hälsan är inget nytt, men nu har forskarna alltså kommit fram till att det även påverkar hjärnan negativt.

I studien ingick 2 214 medelålders brittiska statstjänstemän. De följdes under åtta år, mellan 1997–2004, då de fick genomgå olika tester som mätte hur det stod till med den kognitiva förmågan.

Resultaten visade att ju mer övertid någon hade jobbat, desto sämre gick det på proven.

Demens

Man vet fortfarande inte varför lång arbetsdagar kan ha en negativ inverkan på hjärnan, men forskare tror att faktorer som är kopplade till stress, som ökade sömnsvårigheter, depression, ohälsosam livstil och ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, bidrar.

– Det är viktigt att undersöka om effekterna är permanenta och om långa arbetsdagar kan leda till mer allvarliga tillstånd som demens, säger Mika Kivimäki.

ANNONS EXTERN LÄNK

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja - läs mer här.

Wellness

Publisert: