Dina extrakilon kan ge dig tandproblem

Så vet du om du är i riskzonen

1 av 2 | Foto: colourbox
Tandlossning är ett problem som överviktiga löper högre risk att drabbas av.

Att övervikt är skadligt för hälsan är allmänt känt. Men det är inte bara hjärta, kärl och leder som kan ta stryk.

Dina extrakilon kan också innebära en allvarlig risk för dina tänder.

Bär du på några kilon för mycket?

Hur står det till med dina tänder?

Det kan låta som en konstig fråga i sammanhanget men faktum är att det finns ett samband mellan BMI, som är ett mått på övervikt, och tandproblem. Ju mer överviktig du är, desto större är risken att du även drabbas av problem i munnen.

– En människas ätmönster påverkar hela kroppen - och hela munnen. Om patienten inte har sökt tandläkare på flera år kan skadorna bli omfattande, säger Anna Nord, privatpraktiserande tandläkare i Huddinge.

"Överviktiga bör vara extra noggranna"

Övervikt beror oftast på felaktig kost. Vanliga bovar i dramat är för mycket socker och godis, för mycket läsk och andra söta drycker och för mycket småätande. Och just dessa beteenden är dessutom direkt skadliga för tänderna.

– Man får heller inte glömma att kraftigt överviktiga och feta oftare drabbas av diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. De sjukdomarna bidrar i sin tur till ytterligare försämring av munhälsan, varnar Anna Nord.

Hon rekommenderar alla överviktiga att vara extra noga med att gå på regelbundna och täta kontroller hos tandläkare, och att vara extra noga med sin munhygien.

– Om man inte kontaktar sin tandläkare i tid riskerar man att förlora de flesta av sina tänder och tvingas kanske sätta in avtagbara proteser eller implantat.

Givetvis är det också viktigt att försöka ändra sitt beteende. Anna Nord rekommenderar en systematisk och genomtänkt strategi för viktminskning.

– Det kan minska risken för utveckling av orala sjukdomar och ge en helt ny hälsokvalitet på lång sikt.

Maria Wångersjö