Sci-fi spa

HÄLSA

Så skämmer vi bort oss själva i framtiden

Foto: Glöm en simpel skrubb och en portömmande facial. Nu ska spabesöken innehålla allt från stressmanagement och läkarkonsultation till botoxinjektioner och tupplurar. Här är de 10 hetaste spatrenderna just nu.

Glöm en simpel skrubb och en portömmande facial. Nu ska spabesöken innehålla allt från stressmanagement och läkarkonsultation till botoxinjektioner och tupplurar. Här är de 10 hetaste spatrenderna just nu.

Foto: En liten överraskning på spahimlen är att det traditionella turkiska hammamet pryder sin plats på toppen.

1. FÖREBYGG: Hantera din stress

Visst är det bättre att gå på spa och lära dig hantera din stress än att sluta som sjukskriven på heltid om några år? Det förebyggande spat erbjuder stressreducerande behandlingar som akupunktur, meditation och massage för att lära dig slappna av. Här finns speciella program som skräddarsyr terapier, motion och näringslära som ska förhindra att du tar dig vatten över huvudet. Men det är inte bara stress som ska förebyggas. Såväl övervikt som framtida sjukdomar och lurande rynkor ingår i konceptet ”förebyggande spa”.

2. TYSTNAD: Hyssj...

Trött på klassisk musik, porlande vatten och en terapeut som talar hela tiden? De tysta behandlingarna kommer mer och mer och anses som en nödvändighet i ett samhälle som översvämmas av ljud och media hela tiden. På en tyst behandling är det – tyst.

3. HAMMAM: Om du söker efter mer magi

En liten överraskning på spahimlen är att det traditionella turkiska hammamet pryder sin plats på toppen. Många spaälskare letar efter äkthet, tradition och en magisk upplevelse som samtidigt kan ge prisvärda resultat.

På det äkta turkiska hammamet hittar du magi så det räcker, med halvnakna massörskor som sjunger traditionella sånger med högljudda röster samtidigt som handdukarna klatschar röda ryggar och fyller stenhällarna med det mjukaste skum. Här kombineras en rejäl massage med skrubb i ett upphettat rum på ett sätt som lätt bräcker en mer ”sansad” svensk massage på en vit brits i det lyxiga spat.

4. SPA ONLINE: Håll koll på fejjan

Att hitta spa, kolla tillgänglighet och boka en tid har aldrig varit så enkelt. Nu kan den som har tekniken tillgänglig, boka sin massage online eller läsa om den i en app i mobilen. Flera span öppnar egna Facebooksidor, twittrar och bloggar om sin verksamhet vilket gör att gästerna översvämmas av information dygnet runt om de så önskar.

5. SOV GOTT: Satsa på din sömn

Det kanske låter skruvat, men en av de hetaste trenderna just nu är att du faktiskt somnar på spa. Behandlingar som gör att du slocknar och sover sött gör dig mer avslappnad och mindre stressad, vilket ju är målet med de flesta behandlingar.

Förutom rena avstressningsbehandlingar finns det span där man kan boka in en ren sovtimme eller får stanna kvar efter behandlingen för en power nap.

6. PRISVÄRT: Korta behandlingar

Du kanske märker att spamenyn blivit tunnare eftersom många span fokuserar på sin specialitet och behandlingar som ger resultat. Gästerna har inte råd att spontantesta en behandling – nu vill de ha valuta för pengarna. Minibehandlingar blir vanligare eftersom de långa kostar för mycket.

I stället för den traditionella 60-minutersmassagen och ansiktsbehandlingen på 80 minuter kan de i stället plocka ihop flera 30-minuters behandlingar till ett betydligt lägre pris. Ett tapasbord i spaform! Många sänker också sina priser och ger rabatter speciella tider eller till stamkunder.

7. MÅLINRIKTADE: Punktbehandla

Jaha, du ska på spa. Men vilken typ av spa? Kanske på ett rygg-spa, fertilitets-spa, bootcamp-spa eller skönhets-spa? Som en liten avknoppning från hybridspat ploppar även de mer målinriktade anläggningarna upp dit folk med exakt samma önskan letar sig.

8. WELLNESS: Medicin light

Självklart söker alla spabesökare välbefinnande, men om man är ute efter lite mer kanske ett spa som är mer medicin light är att föredra?

Wellness-turisten vill förändra sitt liv och bli bättre, hälsosammare, starkare – gärna med en extra push på vägen, något som wellness-spat kan erbjuda i form av allt från stamcellsterapi till andra medicinska behandlingar.

9. SVENSSON-SPA: Alla kan!

Nu är det inte bara 35-åriga Hollywoodfruar som drar på sig kanintofflorna och går på spa. Även äldre, yngre, vanliga Svenssons och hela familjer drar i väg för en trevlig stund. Den yngre generationen tycks också bry sig om sin hälsa i betydligt större utsträckning än de äldre någonsin gjort och är mer medvetna om vad som går att göra för att hålla sig sundare.

10. HYBRID-SPA: Varva med gympass och hälsotester

Det moderna spat måste erbjuda så mycket mer än ansiktsbehandling och pedikyr, så i stället för att vara en renodlad skönhetssalong har det förvandlats till en hybrid där välbefinnandet korsas med fitnesscentrets tuffa träningspass och avancerade maskiner.

Samtidigt naggar det moderna spat också på sjukhusens tjänster med närvaro av medicinska läkare och specialister.

Du ska kunna gå och ta ett svettigt gympapass, få en härlig skrubb med citrongräs och därifrån vandra direkt till läkarens mottagning för att få veta hur du mår egentligen – och kanske få en botox-injektion av hudläkaren i rummet intill.