Smart av mat

HÄLSA

Rätt mat hjälper hjärnan fokusera, minnas mer och fungera optimalt.

Och du blir både piggare och gladare på köpet.

Det skriver brittiska MailOnline som samlat sina bästa tips på hur du bär dig åt.

Få fullt fokus

TIPS! Är regelbundet. Tre mål om dagen + lite valnötter och frön däremellan håller blodsockernivån i bra balans och du får lättare att koncentrera dig.

– För att kunna fokusera och lösa knepiga problem behöver hjärncellerna ordentligt med syre, vilket de får med blodsockret. Lyckas man hålla blodsockernivån på en jämn nivå kan cellerna arbeta på utan störningar. Utöver cellernas arbete måste signalöverföringen mellan nerverna fungera. Vissa forskare hävdar att fiskolja, valnötter, pumpafrön och andra frösorter stärker myelinet, det hölje runt nerverna som behövs för att signalerna ska gå fram.

Håll humöret uppe

TIPS! Bacon och ägg till frukost är en humörhöjare liksom mandlar och edamamebönor.

– Känslor styrs av elektriska signaler som vandrar från hjärncell till hjärncell. Vilken typ av signalsubstanser som flödar fram har stor betydelse för din mentala hälsa. En av de viktigaste ”må-bra-signalerna” är dopamin. Höga nivåer gör oss glada och entusiastiska medan låga nivåer snabbt sänker humöret och gör oss ledsna, irriterade och uttråkade. Söt och fet mat gör att dopaminnivån snabbt skjuter i höjden. Tyvärr sjunker den lika snabbt och kan ge en riktig svacka. Därför är det bra att äta proteinrik mat med lågt GI som håller uppe dopaminnivån på en jämn nivå.

Pigga på dig

TIPS! En liten espresso ger akut hjälp, men en liten räcker. En dubbel gör dig bara orolig och stör tankeverksamheten

– Koffein är ett klassiskt knep mot trötthet. Det ger snabb energi, men det gäller att hålla sig till en enkel kopp. För mycket koffein drar igång hjärnans larmsystem. En adrenalinkick som visserligen gör dig pigg och alert, men samtidigt varnar för fara. Du kan känna en viss oroskänsla vilket i sin tur kan påverka tankearbetet och få dig att arbeta långsammare.

Mer minne

TIPS! Ät ägg, lever, broccoli, blomkål, vitkål och sojabönor regelbundet

– Vår förmåga att minnas beror på hur bra hjärncellerna är på att skapa nya kontakter. Det tycks fungera bäst när vi är som mest aktiva, vilket kan förklarar varför vi har lättare att komma ihåg saker när vi är känslomässigt eller intellektuellt stimulerade. Det finns en signalsubstans som upprätthåller hjärncellernas elektriska aktivitet , acetylkoline. Viktigaste beståndsdelen är kolin som finns i exempelvis ägg, lever och sojabönor. Minnestester har även visat att vissa grönsaker gör att vi kommer ihåg saker bättre.

Mindre matbegär

TIPS! Undvik skräpmat. Ersätt sötsaker med andra beroendeframkallande aktiviteter som träning eller att umgås med folk.

– Det är tråkigt men sant. Tyvärr finns inga genvägar när det gäller matberoende. Det enda sättet att minska hungern är att undvika det som skapar den. Skräpmat som hamburgare, bullar och sötsaker gör dig lika beroende som narkotika. Ju mer du äter desto mer vill du ha. Antingen lär du dig ta mindre portioner eller provar andra aktiviteter som får dig att glömma suget.