"Mobilen kan ge dig sömnproblem"

— Strålning från bland annat mobiltelefoner och trådlösa nätverk har stigit drastiskt de senaste tio åren, vilket gör att sömnproblemen ökar, säger journalisten Mona Nilsson.

Mona Nilsson, författare till "Mobiltelefonins hälsorisker - fakta om vår tids största miljö- och hälsoskandal.".
Mona Nilsson, författare till "Mobiltelefonins hälsorisker - fakta om vår tids största miljö- och hälsoskandal.".

Att mikrovågor, det vill säga den form av strålning som används inom mobiltelefontekniken, orsakar sömnproblem är känt sedan länge. Men att mobilen, den trådlösa telefonen eller mobilmasten i närheten kan vara själva huvudorsaken till sömnlösa nätter är det inte många som vet.

— Den vetskapen strider mot många stora ekonomiska intressen, så därför kommer inte informationen fram till folket. Men det är viktigt att alla får kunskap om mobilstrålningens effekter på sömnen,

säger författaren och journalisten Mona Nilsson.

Samhället är alltid online

Hon menar att det i nuläget är mer aktuellt än någonsin eftersom strålningen ökat dramatiskt de senaste tio åren, vilket gör att sömnproblemen ökar.

— Det pratas mycket om sömnproblem och orsaker till det men folk vet inte att mobilstrålningen påverkar sömnen negativt. Det pratas mer och oftare i mobilen, det trådlösa nätverket är populärt och fler mobilmaster etableras.

Tydliga negativa effekter av mobilmaster
Oftast växer sömnproblem till följd av mobilstråning sakta fram, men ibland kan de negativa effekterna komma snabbt.

— Det finns människor som märker av att de får sömnproblem ganska omgående efter att en mobilmast satts upp i närheten av deras bostad, vilket normalt leder till att strålningen ökar avsevärt. För andra räcker det med att grannen installerar ett trådlöst nätverk för att de ska få problem med sömnen.

Total sömnlöshet
Enligt Mona Nilsson är sämre sömn eller till och med total sömnlöshet de vanligaste rapporterade symtomen när människor upptäcker att de får problem med mobilstrålning.

— De får svårt att sova, vaknar ofta under natten utan att kunna somna om och är trötta på dagen. Jag har träffat människor som inte kunnat sova på flera månader men sedan flyttat ut på landet där strålningen är lägre och då återfått sömnen.

Svårt att komma till ro
Det är bevisat att mobilstrålning ökar sömnproblem och sömnproblemen och försäljningen av sömnmedel i samhället har ökat samtidigt med ökningen av mobilstrålningen. Upprepade studier av hälsotillstånd runt mobilmaster har visat ökad förekomst av sömnproblem bland de boende och flera laboratoriestudier har visat påverkan på hjärnans elektriska aktivitet och på sömnen.

Redan på 60- och 70-talet beskrev östeuropeiska forskare att mikrovågor leder till sömnstörningar.

— Mobilstrålning stör produktionen av sömnhormonet melatonin samt påverkar hjärnans elektriska aktivitet, det vill säga hjärnan blir stressad och kommer inte till ro och då blir det så klart svårare att sova, säger Mona Nilsson.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN