Fira in det nya året

HÄLSA

– med sista-minuten-tips

Smalmeny för 4!

Middagsvärd på nyår? Eller hemma med din älskade? Du behöver inte göra sallad bara för att maten ska vara smal. Prova något av Viktklubb.se:s tips för nyårsmenyn.

Viktklubb har plockat fram sina godaste och lyxigaste rätter för dig som vill skämma bort dig själv och ändå få plats med efterrätt.

Ankbröst med kanelsås och rostade grönsaker

1 portion = 481 kcal

Ingredienser:
600 gram anka 2 ankbröst
20 gram smör eller ev mjölkfritt margarin
60 gram schalottenlök 2 stycken
1 st äpple grönt
0.5 cl konjak 40 %
3 msk äppelcidervinäger 7 %
1 tsk farin brun
2 st kanelstång eller 3 msk malen
5 dl köttfond
1 st apelsin samt häften av skalet
8 klyfta vitlök en hel lök
1 st majskolv
1 st fänkål
1 st bakad potatis
3 st jordärtskocka
1 st röd paprika
1 st örtbuljongtärning timjan/vitlök
2 msk olivolja
Havssalt 3 ordentliga tag med svartpeppar kvarnen


Gör så här:
Förvärm ugnen till 200 grader. Skrubba potatisen och skala jordärtskockorna. Dela potatisen i klyftor. Lägg i den hela fänkålen och vitlöken, majskolven delad i 4 bitar, potatisen och jordärtskockorna i kokande vatten tillsammans med buljongtärningen. Låt sjuda i 15 minuter. (Under tiden gör du såsen.) Häll av vattnet ordentligt från grönsakerna och blanda tillsammans med den urkärnade och strimlade paprikan, olivoljan och salt och peppar. Lägg i ugnsfast form. Sätt ugnen på grillvärme och ge grönsakerna färg, rör om ett par gånger. Tag ut ur ugnen och täck med lock. Sätt åter in tillsammans med ankan inför servering varmrätten.

Såsen: Kärna ur äpplet och hacka den fint tillsammans med löken. Låt smälta tillsammans med smöret på låg värme i 5-8 minuter. Häll i cognac, vinäger, farinsocker några bitar av apelsinskalet och saften av densamma. Låt sjuda i tio minuter. Häll i fonden och kanelen. Låt koka i ytterligare 10 minuter, mixa med mixerstav eller matberedare

Grand dessert med chokladfondue

Det här receptet är för sex personer.

Ingredienser:
200 gram mörk choklad 70 %
150 gram jordgubbar 6-8 stycken
100 gram nätmelon cirka en fjärdedel
200 gram ananas cirka en fjärdedel
1 dl körsbär 6 stycken
1 st mango
150 gram drakfrukt cirka en tredjedelsfrukt
100 gram kokosnöt cirka en halv utan skal och vätska
6 st physalis
200 gram lättglass vanilj

Gör så här:
Skölj frukterna och låt torka på en kökshandduk. Dela ananasen och skär bort skalet men behåll som ”ram”. Skala melonen och skär i ätvänliga bitar. Knacka bort det hårda skalet på kokosnöten och skär i bitar. Skär upp mangon och drakfrukten. Lägg upp allting på ett stort fat. Smält chokladen över vattenbad och häll i en tjockbottnad mugg eller skål. (förvärm muggen lite först med hett vatten, torka ur och häll i den smälta chokladen) Skeda upp vaniljglassen i kulor och servera.

Entrecôte med gorgonzolasås

Ingredienser:
1 kg potatis
2 msk margarin
salt och peppar
500 gram entrecôte
1 msk margarin
100 gram purjolök i fina strimlor
200 gram morot i fina strimlor
125 gram palsternacka i fina strimlor
50 gram gorgonzola
1 dl mellanmjölk

Så gör du:
Börja med röstin. Skala och riv potatisen grovt. Pressa ut det mesta av vätskan. Låt hälften av margarinet bli ljusbrunt i en stor teflonpanna.Lägg i potatisen. Packa den med en stekspade. Sänk temperaturen och lägg på ett lock. Stek röstin i 10 minuter. Vänd röstin med hjälp av en tallrik. Lägg i 1 msk margarin och stek röstin på samma sätt på andra sidan. Salta och peppra. Stek entrecoten i margarin som du vill ha den (gärna något rosa). Tillsätt purjo, morot och palsternacka. Fräs grönsakerna så att de blir något mjuka. Rör ner ost och mjölk. Servera köttet med röstin.

Fikonsallad med chutneydressing

4 portioner

Tid: 15 minuter

4 st färska fikon i skivor

2 st kiwi i skivor

2 st äpple i skivor

100 gram ruccolasallad

2 msk solrosfrö

25 gram parmesanost i flagor

4 msk mango chutney

1 msk olivolja

1 msk pressad citron

salt

peppar

Gör så här: Varva fikon, kiwi, äpple och ruccolasallad på 4 tallrikar. Strö på solrosfrö och parmesanost. Blanda ingredienserna till dressingen. Slå den över salladen.

Lax i apelsin– och rosmarinsås

4 portioner

Tid: 45 minuter

2 dl kaffegrädde

2 dl färskpressad apelsinjuice

1 tsk finhackad färsk rosmarin

1 st buljongtärning

400 gram filéad lax i portionsbitar

1 kg potatis i skivor

1 msk olivolja

200 gram röd lök i klyftor

salt

150 gram riven isbergssallad

200 gram morötter i slantar

200 gram gurka i skivor

300 gram tomat i skivor

1 msk olivolja

Gör så här: Blanda kaffegrädde, apelsin, rosmarin och fiskbuljongtärning i en vid gryta. Låt såsen koka upp. Lägg i fisken och låt den sjuda på svag värme i 10 minuter. Vänd fisken en gång.

Lägg potatisen (med skalet kvar) i en långpanna. Ringla över olja. Sprid ut lökklyftorna. Salta. Stek potatis och lök i 225 grader i 30-40 minuter.

Blanda isberg, morötter, gurka och tomater till en sallad. Ringla över olivoljan.

Cappuccinomousse med lättslungad fruktsallad

4 portioner

Tid: 160 minuter (varav 120 minuter i kylskåp)

100 gram mörk choklad, vahlrona 70%

(spara lite att riva över)

50 gram vit choklad

0,5 dl espressokaffe

4 st ägg (delade i vitor och gulor)

2 msk mörk rom

1 st apelsin (skalet till moussen)

0,5 st cantaloupemelon

1 l jordgubbar

1 st lime

1 tsk balsamvinäger

(smaksatt med mango)

Gör så här:

Mousse:

Smält chokladen över vattenbad, rör ned espresson, rommen och äggulorna en och en. Låt svalna. Vispa upp äggvitorna och vänd försiktigt ned i den avsvalnade smeten tillsammans med apelsinskalet. Häll upp i små skålar och ställ i kylskåp i minst 2 timmar före servering. Riv över mörk choklad före servering.

Fruktsallad:

Skär ut skalet från melonen så att du kan använda den som "tallrik" under salladen. Skär all frukt i små bitar, filea gärna apelsinen genom att ta bort den vita hinnan. Vänd ned frukten med saften och skalet från limefrukten samt den smaksatta balsamvinägern (balsamico). Låt stå och dra en stund före servering. Sockra lite vid behov.

Mer mat från Viktklubb.se