Anita är allergisk mot tillsatser i mat

avJessika Devert

HÄLSA

Svullna ögon, svårt att andas, trött, yrsel och illamående. Symtomen var många innan Anita Devert, 65, förstod att hon var allergisk mot konserveringsmedel och färgämnen i maten hon åt. Ingen läkare trodde henne och i dag, 20 år senare, är det fortfarande mycket kontroversiellt att tro att man är allergisk mot tillsatser i vår mat.

Foto: Efter många symtom förstod Anita Devert att hon var allergisk mot konserveringsmedel och färgämnen i mat.

Anita har varit allergisk mot olika saker i hela sitt liv. Dun, parfym, schampo, tvål, mjölk, ja hon har haft det mesta. Men när hon för 20 år sedan startade en lunchrestaurang blev hennes symtom värre än de någonsin varit förut.

– Det började med eksem på händerna och i ansiktet och då blommade allergin verkligen upp. När jag var hemma så bara låg jag och var illamående och hade yrsel. Det var jättejobbigt.

Såg sjuk ut

Eftersom hon alltid svullnade upp i ansiktet såg hon väldigt sjuk ut, vilket var jobbigt när hon jobbade med människor hela dagarna på restaurangen. Periodvis hade hon solglasögon på sig inomhus för att lampskenet stack i ögonen. Hon var konstant trött.

Hon gick till sin läkare som konstaterade att det var en matallergi och remitterade henne till allergologen vid Östra sjukhuset Göteborg. Vid den tiden hade man knappt hört talas om allergi mot tillsatser i mat, så när Anita föreslog att det kunde vara problemet avfärdades hon med att det var så ovanligt att det nästan var otroligt. Utan att få hjälp fortsatte hon fundera på egen hand.

– Jag började köra med uteslutningsmetoden. Jag åt bara kött, pasta, potatis och fisk och lade till en vara i taget som jag inte visste om jag var allergisk emot. Då kunde jag utesluta det som jag reagerade på, säger hon.

Vändningen kom till slut

Samtidigt som det var en jobbig period blev det också en vändning. Nu visste hon vad hon skulle undvika och därmed var hon inte lika sjuk längre. Livskvaliteten ökade avsevärt och hennes eksem på händer och armar försvann helt och hållet.

– Ja, det var jätteskönt att veta vad jag kunde äta så jag inte blev sjuk, att jag medvetet kunde undvika det. Jag gick till Apoteket och fick en lista på vad alla E-nummer innehöll, så började jag utesluta de också, säger hon.

I dag har hon levt med allergin i 20 år och vet på sina fem fingrar vad hon kan och inte kan äta.

– Problemet i dag är att det finns mycket mer tillsatser nu än tidigare. Nu finns det bara två sorters flingor kvar som jag kan äta och bröd är uteslutet om jag inte köper på bageri. Det finns malt i nästan alla bröd i dag, säger hon.

Lider inte längre

Anita själv tycker inte att hon lider av sin allergi något nämnvärt, inte nu längre när hon vet vad hon ska undvika. En vanlig föreställning är att hon kan äta frukt, bär och grönsaker, men det går inte. I de allra flesta fall finns det naturliga konserveringsmedel och färgämnen i sådan mat. Anita kan därför inte äta till exempel lingon, tomater, morötter, banan och äpple.

– Men det de allra flesta reagerar på är att jag inte kan dricka öl eftersom jag inte tål malt. Och de flesta tycker att det verkar jobbigt att jag måste läsa på allting, men det gör jag av gammal vana nu, så det är inga problem, säger hon och skrattar.

Det här kan och kan inte Anita äta:

Anita kan inte äta:

Alla e-nummer som börjar på 200 och 300, det är konserveringsmedel och antioxidationsmedel.

Malt

Det hon reagerar värst på i den naturliga maten är lingon, tomater och morötter.

Hon tål inte dressing, inläggningar, lag för att det oftast är konserveringsmedel i (om de inte är hemgjorda förstås).

Det Anita kan äta:

Ren mat som kött, fisk, skaldjur, pasta, ris, potatis.

Vissa frukter är bättre är andra, bananer går bra liksom citrusfrukter.

Gurka, isbergssallad.

Allt som är hembakat som bröd, bullar och kakor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Allergi