Halvera cancerrisken med rätt kost

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: colourbox
Ät detta....

Kost

Minska på vitt socker och ät mer fullkorn och frukt.

Med rätt kost och en förändrad livsstil kan antalet cancerfall hos kvinnor halveras. Med samma medel kan hjärtinfarkter minska med en femtedel.

Dödligheten i cancer och hjärtsjukdomar går att påverka genom kost och livsstil. Det visar en studie där 25 000 kvinnor i Mälardalen har följts av forskare vid Karolinska institutet under elva år, skriver Svenska dagbladet.

Slipper bli extremt

Effekten kan uppnås utan att bli extrem, det handlar inte om att bli en renlevnadsmänniska.

– Det negativa är att bara 5 procent av kvinnorna gör rätt saker. Det positiva är att 95 procent har chans att göra det, säger Alicja Wolk, professor vid Karolinska institutet.

Dubblad risk

Resultatet från undersökningen lades fram under en konferens på Karolinska institutet i Solna i går där flera internationella forskare samlats. Resultat från olika studier har redovisats under de här dagarna och de pekar alla i samma riktning.

Frank Hu, professorn vid Harvard och världsledande expert på kost och diabetes presenterade resultat om vad som är värst av mättat fett och snabba kolhydrater. Det visade på en nästan dubblad risk för hjärtsjukdomar för de som äter mat med hög glykemisk laddning, ett värde av både kvantiteten och kvaliteten på kolhydraterna i kosten. Om kosten består av en hög andel mättat fett gav det en ökad risk med 20 procent. Även diabetes ökar mest av snabba kolhydrater, 40 procent med GL-kost, i jämförelse med 10 procent om maten innehåller mycket mättat fett.

Minska på kolhydrater

– Det är dags att skifta fokus från lågfettsdieter till att minska intaget av snabba kolhydrater med hög glykemisk laddning, säger Frank Hu.

Enligt Frank Hu måste man ta hänsyn till flera faktorer när man bedömer kolhydrater. Förutom GI-värdet kan effekten bli värre av flytande kolhydrater. Olika sorters stärkelse har också betydelse och har olika högt GI-värde. Stärkelse som består av amylopektin är lättare att bryta ned än om det är gjort på amylos.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN