”Munvatten kan orsaka cancer”

Forskare i Australien: Munsköljmedel med alkohol ger fyra till fem gånger större risk att få muncancer

Den som regelbundet använder munsköljmedel med alkohol i har fyra till fem gånger större risk för att få muncancer.

Det hävdar australiensiska forskare som publicerat en ny rapport i "Dental Journal of Australia".

– Munvatten med alkohol i borde receptbeläggas och förses med varningstext, menar Michael McCullough, en av forskarna bakom rapporten.

Att dricka alkohol och att röka har sedan länge en bevisad koppling till ökad risk för muncancer.

Men nu menar australiensiska forskare att även munvatten med alkohol i är cancerframkallande.

I en ny rapport som publicerats i tidsskriften Dental Journal of Australia menar man att det numer finns tillräckliga bevis för att påstå att alkoholhaltigt munvatten leder till ökad risk för muncancer.

"Borde receptbeläggas"

Det är etanolet i munvattnet som tros leda till att cancerframkallande ämnen lättare ska tränga in i munhålan och orsaka skada.

Dessutom tros acetaldehyd som är en av biprodukterna när alkoholen bryts vara cancerframkallande.

Michael McCullough, professor i oralmedicin vid universitet i Melbourne är en av dem som står bakom rapporten.

Han anser att munsköljmedel med alkohol borde receptbeläggas och förses med varningstext, skriver The Sunday Telegraph.

Omvärderat bevis

– Vi har sett människor som fått muncancer utan att ha några andra riskfaktorer än att de använder munvatten med alkohol i. Vad vi gjort i den här studien är att vi omvärderat de bevis som finns där ute, säger han till tidningen.

Han anser att munsköljmedlen endast borde användas kortvarigt om tillverkarna inte helt upphör med att använda alkohol som ingrediens.

De australiensiska forskarna har använt resultatet från en internationell studie där 3 210 personer deltagit och där man funnit att munvattenanvändning innebar en påtaglig riskökning för cancer i halsen och huvudet.

Effekten värst för rökare

Effekterna av att använda munvatten var mest påtaglig hos dem som också rökte.

De hade enligt undersökningen en niofaldig risk för att drabbas av muncancer.

De som drack alkohol och använde munvatten hade en mer en fem gånger högre risk. De som endast använde munvatten och som varken drack alkohol eller tobak hade en fyra till fem gånger högre cancerrisk.

"Rykten kommer lite då och då"

Listerine är en av de munsköljprodukter som säljs i Sverige och som innehåller alkohol. Anna Bentinger, presstalesman för Listerine i Sverige, känner inte till undersökningen och säger att det inte finns några bevis för att det skulle vara farligt.

– Munsköljmedel som innehåller alkohol kan inte förknippas med att orsaka cancer. Rykten kommer lite då och då om att det ska finnas kopplingar. Men munskölj spottar man ut och det finns mycket dokumentation om att det inte är cancerframkallande, säger Anna Bentinger, presstalesman Listerine.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN