Träna dig lycklig!

Du vet redan att det är bra att träna.

Det gör dig starkare, minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes och får kroppen att hålla längre. Helt korrekta men inte jättesexiga skäl.

Så vad sägs om detta i stället?

Du blir lycklig av att träna!                       

De senaste årens lyckoforskning visar tydligt att fysisk aktivitet är ett av de enklaste, snabbaste och effektivaste sätt­en att öka det emotionella och psykologiska välbefinnandet. Både på kort och lång sikt leder träning till bättre humör, mer positiva känslor och ökad livstillfreds­ställelse.

Mängder av studier visar även att medelintensiv träning tre gånger i veckan har lika god effekt mot depression som psykofarmaka. Träningen har dessutom ett flertal fördelar som medicinen saknar.

Dels är träningen helt biverkningsfri och vanligtvis gratis. Därtill är risken för återfall mindre när depression botas med fysisk aktivitet i stället för medicinering.

Kontroll över situationen

Forskarna menar att det beror på att träning ger möjligheten att ta kontroll över depressionen och situationen själv, jämfört med att bli botad av en läkare eller piller. Det kan i stället ge en känsla av maktlöshet, vilket ironiskt nog är ett symtom på depression.

– Vill du göra en enda sak för att må bättre – rör på kroppen, säger yogainstruktören och psykologiska coachen Julia Ilke.

Snacka om träningsglädje! 

Linnea Molander

Publisert:

Ämnen i artikeln