Lär dig sova gott!

HÄLSA

Sömnexpertens bästa tips

1 av 2

Vaknar du mitt i natten utan att kunna somna om? Håller dina tankar och problem dig vaken när du egentligen skulle behöva sova?

Aftonbladets sömnexpert hjälper dig att komma tillrätta med de fem vanligaste sömnproblemen.

Nästan hälften av alla vuxna svenskar upplever att de har sömnproblem.

Enligt en undersökning som sömnforskare vid Uppsala universitet genomfört på vuxna mellan 18–65 år uppger 45 procent att de har, eller har haft, sömnproblem.

Andra krav i samhället

Susanna Jernelöv, är psykolog och har arbetat med patienter med sömnproblem sedan år 2000. Hon menar att svenskarnas sömnproblem kan hänga samman med det stressiga 24-timmars-samhället vi lever i.

– I dag ställs helt andra krav på människor mot vad det gjorde förr. Med mobiltelefoner och internet förväntas vi vara tillgängliga i princip dygnet runt. Det resulterar ofta i att vi går på högvarv hela tiden. Kroppen vet till slut inte när det är dags att sova, säger Susanna Jernelöv.

Se upp med sömntabletter

En dålig sömn behöver inte vara skadlig men flera forskningsrapporter visar att människor som lever längre perioder med dålig sömn oftare drabbas av depressioner och utbrändhet.

– Många lockas att ta sömntabletter istället för att gå till botten med sitt problem. Tabletterna kanske hjälper dig att somna, men så fort du slutar ta dem så är problemen framme igen. Det är ingen långsiktig lösning, säger Susanna Jernelöv.

Analysera problemen

Susanna har skrivit boken ”Sov gott! Råd och tekniker från KBT” (Wahlström & Widstrand) om hur man kommer tillrätta med sina sömnbesvär med kognitiv beteendeterapi (KBT), den behandling som har bäst dokumenterad effekt vid sömnproblem.

Med KBT analyserar man själv sina problem och angriper dem genom att göra förändringar i sitt tanke- och levnadsmönster.

På uppdrag av aftonbladet.se har Susanna Jernelöv valt ut fem av de vanligaste sömnproblemen och tagit fram sina bästa somna-in-tips. Dessutom hittar du här ett unikt ljudspår i mp3-format, som hjälper dig att slappna av och somna gott.