Skiftarbete ökar risken för prostatacancer

Cancer

Män som jobbar natt löper fyra gånger så stor risk att drabbas, visar ny forskning

Män som jobbar mycket natt kan öka risken för att drabbas av prostatacancer, rapporterar BBC.

Det har tidigare kunnat konstateras att personal som arbetar skift betydligt oftare drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Nu varnar japanska forskare för att även risken för prostatacancer är förhöjd. Enligt BBC löper män på roterande schema fyra gånger så stor risk att drabbas.

Svenska forksare mer tveksamma

Men både brittiska och svenska forskare är tveksamma till resultatet.

– Det är för tidigt att säga att skiftarbete skulle vara förknippat med en specifik cancerform. Men det man kan konstatera är att ämnet melatonin, som är direkt kopplad till den biologiska klockan, rubbas av oregelbundna arbetstider, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid institutet för psykosocial medicin vid Karolinska institutet, till aftonbladet.se.

Ämnet melatonin orsaken

Under normala förhållanden är melatoninhalten låg under dagen. Den ökar sedan strax efter att solen gått ner och är som högst mitt i natten. Eftersom ämnet melatonin i sig skyddar mot cancer är rubbningarna, enligt forskarna, anledningen till problemen.

– När man exponeras för ljus stänger man av melatonintillförseln. Därför kan nattarbete öka risken för bröst- och prostatacancer, säger Torbjörn Åkerstedt.

Tupplurar viktigt

Men enligt Torbjörna Åkerstedt är det fortfarande de kortsiktiga olycksriskerna inom nattarbete som är de mest alamerande.

– Klockan fem på morgonen har man en förmåga och uppmärksamhet som ungefär vid 0,8 promille. Eftersom sömnbrist är den stora faran är det viktigt att låta kroppen återhämta sig och att ta många tupplurar, säger Torbjörn Åkerstedt.

Läs mer:

Titti Jersler

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Extern länk från Werlabs

Välj ditt test här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Cancer

ÄMNEN I ARTIKELN

Cancer