Twitter avslöjar människans humör

HÄLSA

Människor över hela jorden är som gladast på morgonen, något som förändras i takt med att arbetsdagen tar över. Det kan forskare konstatera efter att ha följt miljontals twitterinlägg i över två år.

När under dagen är människan som gladast? Finns det ett speciellt "veckomönster" och ser det likadant ut i olika kulturer?

Två sociologer verksamma vid Cornell University i New York, USA, har följt 2,4 miljoner människors twitterinlägg i 84 olika länder i mer än två år. Till sin hjälp hade de ett program som översatte och sorterade inläggen.

Humöret försvann med ljuset

Positiva inlägg var vanligast tidigt på morgonen. Tonen förändrades dock i takt med att arbetsdagen tog vid. Runt midnatt syntes nästa topp. Då var det åter glada miner. På lördagar och söndagar var det också vanligt med positiva inlägg, även om toppen då syntes ett par timmar senare på grund av att många unnar sig en sovmorgon då.

För invånare i Förenade Arabemiraten toppade däremot humöret på fredagar och lördagar, vilket förklaras med att deras normala arbetsvecka är söndag till torsdag.

Forskarna, som skriver om sina rön i tidskriften Science, såg också en variation under året att de positiva inläggen blev färre i takt med att ljuset försvann under hösten och vintern.

TT