”Inför ny skatt för feta”

Överviktiga borde betala högre skatt än smala.

Det tycker Stefan Hanna, kommunalråd för Centerpartiet i Uppsala.

”Är inte det rimligt med tanke på att de utsätter det gemensamma systemet för mycket större påfrestningar?” resonerar han i sin blogg.

Kommunalrådet tycker att det borde vara den enskilde, och inte samhället, som ska betala det han anser att överviktiga kostar samhället.

”Det är en sak att man som överviktig själv väljer ett liv där man orkar mindre och där min hälsa ständigt är mer utsatt än för en som inte är överviktig. Problemet för alla andra är att vi lever i ett samhalle där vi alltid, till stora kostnader, har valt att stötta alla oavsett de individuella okloka valen”, skriver han i bloggen.

Högre skatt för de som inte "vårdar sig"

Vidare står det:

"En väg kan vara att låta det vara och alla kollektivt får betala för enskilda tillkortakommanden. En annan väg kan vara att de som väljer att inte vårda sig själva får betala högre skatt än de som gör det. Är inte det senare rimligt med tanke på att de senare utsätter det gemensamma systemet för mycket större påfrestningar än en som äter och dricker normalt och som tränar regelbundet ?"

”Stor kunskapsbrist”

Stefan Wallerek, vid de överviktigas riksförbund, kallar uttalandet "dumdristigt".

– Det här tyder på en stor kunskapsbrist och brist på empati. Om vi ska beskatta alla som har anlag för någon livsstilssjukdom så undrar jag om någon blir utan skatt, säger han.

Istället för att straffas med skatter tycker han att personer som lider av fetma borde få bättre vård där hela deras livssituation ses över.

– Övervikt beror inte bara på matvanor och träning. Så enkelt är det inte, säger han.

Kollegor kritiska

Enligt Upsala Nya tidning är Stefan Hannas allianskollegor i kommunen kritiska till förslaget.

– Övervikt är inte bara en viljefråga. Vi har exempelvis olika genetiska förutsättningar. Men vi har också rätt till ett privatliv, en personlig integritet. Dit hör bland annat vikten. Samhället ska bland annat därför inte beskatta människor med övervikt, säger Moderaternas kommunalråd Gunnar Hedberg, till UNT.

Aftonbladet har sökt Stefan Hanna för en kommentar. Han befinner sig utomlands där han fortsätter att uppdatera sin blogg.

I sin profil på bloggen beskriver han att han om politiker vill försvara individens integritet, vilket han anser vara en viktig fråga för ett positivt samhälle.

Publisert: