Skickades hem – dog av stroke

HÄLSA

Sjukhuset trodde det var fel på maskinerna

Foto: Eva-Marias barn har anmält Eva-Marias blodtryck var skyhögt, men hon skickades hem med smärtstillande tabletter. ”De hade kanske kunnat rädda hennes liv”, säger dottern Ellen.

SUNDSVALL. Eva-Maria Leuf, 56, led av plågsam huvudvärk och sökte hjälp hos sjukvården två dagar i rad.

Vid det första besöket var hennes blodtryck så högt att personalen trodde att det var fel på maskinen – och skickade hem henne.

Två dagar senare dog hon av en hjärnblödning.

Nu har Eva-Marias tre barn gjort en anmälan om fel i vården. Trots att deras mamma visade klassiska symtom på en hjärnblödning eller stroke fick hon bara smärtstillande tabletter.

– Om de gjort en skallröntgen hade de kanske kunnat rädda hennes liv, säger dottern Ellen.

Svimmade i duschen

Eva-Maria, rektor i Timrå norr om Sundsvall, svimmade i duschen den 8 augusti i fjol.

Efteråt började hon må illa och fick kraftig huvudvärk.

Eva-Maria fördes tillsammans med systern Annika Leuf i ambulans till Sundsvalls sjukhus. Där tog man blodprover och mätte blodtrycket – som var oerhört högt.

”Det kändes helt fel”

Enligt anmälan trodde personalen att det var fel på mätutrustningen, och Eva-Maria skickades hem.

– Det kändes helt fel med tanke på hur sjuk hon var, men man litar ju på läkarna, säger Annika Leuf.

Dagen därpå mådde Eva-Maria lite bättre men led fortfarande av svår huvudvärk. Hon sökte upp Öbacka vårdcentral i Härnösand, men skickades än en gång hem. Samma natt dog hon i sitt hem av en stroke.

– Det som hänt är tragiskt och visst kan en utredning om misstänkt stroke i ett tidigt skede påverka utgången. De behandlande läkarna ska ge sina versioner innan Socialstyrelsen utreder saken, säger Hans Walter, chefsläkare för Neron-koncernen som äger Öbacka vårdcentral.