”Jag gick runt och skvätte lite när jag skulle träna”

Bloggarna vill avdramatisera kiss-skammen

Foto: MoveItMama.se

En rask promenad med sonen slutade med blöta byxor och skam – Sofia, 36, hade kissat på sig.
– Det är viktigt att lyfta fram det här. Det är ett vanligt kvinnoproblem som vi inte pratar om, säger träningsbloggaren som har skrivit om urinläckage.

Foto: MoveItMama.se

För två år sedan startade bloggen Move it Mama av fyra mammor: Sofia, Katarina, Mirjam och Märta. Syftet var främst att inspirera både sig själva och andra till att röra på sig, men samtidigt inte predika någon träningshets.

– Vi saknade den här typen av blogg. Vi har alla barn och vet att det kan vara svårt att få ihop det med familj, jobb och träning. Samtidigt är många i sociala medier och bloggar väldigt hetsiga. Det kan få dig att känna dig jättedålig om du inte äter supernyttigt och tränar fem gånger i veckan. Då är argument som ”kan jag så kan du” inte så peppande. Med Move it Mama vill vi ge en mänsklig bild där vi ibland väljer att käka chips i stället att gå ut och springa, säger Sofia.

Skratt och mammaproblem

Bloggen är rolig, avslappnad och lockar ofta till skratt, men tar också upp vanliga mammaproblem och mer allvarliga ämnen. Ett sådant, som fått mycket kommentarer, är urinläckage vid träning, något som både Sofia och Katarina har skrivit om.

Och att inläggen engagerat läsarna kanske inte är så konstigt. Enligt Vårdguiden drabbas nämligen var tredje kvinna någon gång i sitt liv av inkontinens. En av anledningarna kan vara att man gått igenom en graviditet.

– Jag hade ingen aning om att man kunde få de här problemen som nybliven mamma. Men plötsligt märkte jag att jag gick runt och skvätte lite när jag skulle träna. Det är ju typiskt när det gäller kvinnors underliv. Vi pratar inte ofta om det om inte killar tycker det är kul och det handlar om sex, säger Katarina, 38.

Kiss-klipp som avdramatiserar

I samband med sitt inlägg på bloggen postade hon ett klipp från en crossfit-tävling i USA där reportern intervjuar en massa av de tävlande kvinnorna om sina urinläckage.

– Det klippet är verkligen befriande. Där lyckas man verkligen avdramatisera problemet, säger Katarina.

Sofia ger ett eget exempel:

– För några somrar sedan, när jag var ute och promenerade med min son, började han skrika. Jag lyfte upp honom ut vagnen och då kände jag hur jag hur det började rinna. Som tur var hade jag svarta kläder på mig, så ingen såg min stora kissfläck. Men det var så klart jättepinsamt att kissa på sig. Det kändes som att jag var ett litet barn igen. Samtidigt ville jag berätta om detta, för att andra ska veta att de inte är ensamma, säger Sofia.

Både hon och Katarina har fått hjälp med sina problem och vill nu tipsa andra om att det går.

– I mitt fall hjälpte det med knipövningar, men det funkar inte för alla. Då kan man få annan hjälp av sjukvården, säger Sofia.

Annika Jeppsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Träning