Så bränner du mer

Publicerad:
Uppdaterad:

Gå ner i vikt

Ny studie avslöjar hemligheten

Foto: Thinkstock

Vi vet att motion är bra. Men mer motion är bättre.

En ny studie avslöjar nu exakt hur mycket du måste träna bränna dubbelt så mycket.

Att träna 30 minuter konditionsträning om dagen, med ett mål på 150 minuter i veckan, sägs vara bra.

Nu visar ny forskning att kvinnor som gått igenom klimakteriet och som tränade 300 minuter i veckan gick ner mer. Dessutom förlorade de dubbelt så mycket kroppsfett, rapporterar sajten prevention.com.

Studien publicerades i JAMA Oncology. I den följde forskarna 384 kvinnor mellan 50 och 74 år. Vid starten rörde de inte speciellt mycket på sig och deras BMI låg på mellan 22 och 40.

Kunde föra att samtal

Kvinnorna delades in i två grupper. Den ena gruppen tränade 30 minuter fem dagar i veckan, vilket totalt blir 150 minuter.

Den andra gruppen tränade 60 minuter fem dagar i veckan, sammanlagt 300 minuter. Vilken konditionsträning som helst var tillåten, så länge testpersonerna blev svettiga, men samtidigt kunde föra ett samtal.

Efter ett år visade det sig att kvinnorna som tränat mest hade förlorar nästan dubbelt så mycket kroppsfett som den andra gruppen. De hade dessutom gått ner mer i vikt än de som följde programmet på 150 minuter.

Gruppen som rörde på sig mer sänkte också sitt BMI, minskade sitt magfett och fick en smalare midja. Och allt detta uppnåddes trots att testpersonerna åt som vanligt.

Riskfaktor för cancer

Cancerforskaren Christine Friedenreich vid Alberta Health Services i Kanada, säger till prevention.com att det är extra intressant att kvinnorna i 300-minutersgruppen förlorade så mycket kroppsfett. Kroppsfett är nämligen en riskfaktor för bröstcancer och andra kroniska sjukdomar.

– Ja, 150 minuters träning per vecka är bra, men 300 minuter är bättre, säger Christine Friedenreich till prevention.com. 

LÄS OCKSÅ

Bygg starka armar

Annika Jeppsson

Publicerad: