”Är det viktigt att få bort hela fästingen?”

HÄLSA

Läs chattet med fästingexperten Johan Berglund

I Sverige finns hela 13 fästingarter. Av fästingbett kan man få både borrelia och TBE - men man ska komma ihåg att risken för att insjukna i TBE är väldigt liten i vårt land, skriver docent Johan Berglund i Aftonbladets chatt. Och nej, det är inte större risk att bli sjuk om fästingens huvud blir kvar.

Johan Berglund säger: Hej och välkomna med era frågor om fästingar och de sjukdomar de kan orsaka.

Maria säger: vad händer om man blir fästningsbiten?Hur sjuk är man då? Ska man söka läkare?

Johan Berglund säger: Oftast ingen ting. Plocka själv bort fästingen och var lite uppmärksam på bettstället. Om en större rodnad uppträder kring bettet eller om du får feber inom 30 dagar efter bettet är det dags att söka läkare.

Maria säger: Finns det medicin mot detta?

Johan Berglund säger: Mot borrelia finns det medicin och mot Tbe vaccin

Camilla säger: Hej! Min man har haft feber och känner sig väldigt krasslig...det är något som kommer och går med några dagars mellanrum. Skulle det kunna ha något med fästingar att göra?? Vi har dock inte hittat nån fästing...

Johan Berglund säger: Hej Camilla! Troligen inte. I afrika finns en fästingburen sjukdom som ger återfallsfeber men ännu inte här.

jenny säger: Jag har 2 barn i åldern 4 och 6 och har fått så många olika besked gällande vaccin,en läkare sa att man inte skulle ge barn under 7år vaccin , stämmer det?

Johan Berglund säger: Hewj Jenny! Bar under 7 år får i regel en lindrigare sjukdom om de drabbas av TBE och blir då naturligt immuna. Undantag finns varför vi låter de föräldrar som vill vaccinera sina barn.

jenny säger: Hej Johan, Jag har hört att om man tar bort fästingen inom 24 timmar efter att den satt sig så är risken att smittas av tbe minimal, stämmer det?

Johan Berglund säger: Hej Jenny! Nej TBE smittar med en gång. Däremot minskar risken för borrelia ju kortare tid fästingen suttit fast och sugit blod.

gravid säger: Vad är ditt råd till oss gravida som saknar vaccinering och har haft fästingar? Själv hade jag två stycken för en vecka sedan efter en promenad ute, tog bort dem samma kväll. Oroar mig nu om detta kan påverka fostret i värsta fall.

Johan Berglund säger: Hej! Risken för påverkan på fostret av en fästingburen infektion är närmast obefintlig. Flera stora studier har undersökt detta. Vad gäller TBE-vaccinet så tycker jag man kan avvakta till efter graviditeten. Risken för TBE-insjuknade är trots allt väldigt liten i vårt land.

niklas säger: Jag tog en fästing på min katts vänster framtass igår, innan jag såg att det var en fästing så trodde jag han hade blivit ormbiten så ont verkade han ha. Det konstiga var att fästingen var kritvit i kroppen och hade kopparfärgade ben och huvud. Benen och huvudet var lite som som de börjat blötas upp så jag tror att den var i rätt dåligt skick där den satt i leden på tassen. Kan den ha sugit upp något annat än blod ur leden/tassen då den var så vit istället för gråaktig som de andra alltid är? Vad kan ha hänt, katten hade enormt ont, jag har aldrig haft så svårt att ta en fästing på honom jag

Johan Berglund säger: Hej Niklas! Jag är säker på att det inte var något annat än blod den sugit i sig. Möjligen var det någon annan av de 13 fästingarter som förekommer i Sverige än den vi vanligen ser.

säger: Hej! Vi har två tjejer på 6 månader och lantställe i Roslagens skärgård - min fråga är vid vilken ålder man kan vaccinera barn mot TBE? Mvh Gabriella

Johan Berglund säger: OK att vaccinera från ett års ålder

säger: hej vad är det för skillnad mellan TBE och borrelia? //Anna

Johan Berglund säger: Hej Anna! Skulle kunna skriva väldigt mycket om detta men kortfattat så är borrelia en sjukdom orsakad av en bakterie medan TBE är en virussjukdom. Borrelia kan ge symtom från hud, leder, hjärta och nervsystem medan TBE kan orsaka en hjärninflammation.

Tonje säger: Tjena! Jag undrar om det är fartligt när man inte får med sig hela fästingen när man har tagit bort den??

Johan Berglund säger: Hej Tonje! Nej det är inte farligt. Smittrisken för en fästingburen sjukdom ökar inte om det finns restert av fästingens munpartier kvar. Kroppen stöter själv bort detta efter några dagar. Det är snarast större risk att få en hudinfektion (med vanliga hudbakterier) om man petar för mycket i såret i försök att få bort resterna.

Camilla säger: borde det inte vara aabligatoriskt att vaccinera sig mot tbe??? ! o hur pass farligt är den sjukdomen?

Johan Berglund säger: Hej Camilla! Vi har ju inga obligatoriska vaccinationer i Sverige. Däremot kan man förstås diskutera om ett vaccin skall rekommenderas generellt eller ingå i vårt barnvaccinationsprogram. I Österrike gäller detta för TBE och fler än 80% av befolkningen är idag vaccinerade där. I Sverige har problemet inte varit så stort tidigare eftersom infektionen varit begränsad till särskilda riskområden här men vi följer utvecklingen. Hur farlig är då sjukdomen; För de allra flesta ofarlig. 2 av tre som smittas får bara lindriga influensaliknande symtom men ungefär 100 personer i Sverige per år får en hjärninflammation där symtomen kan vara mycket allvarliga och kräva långvarig intensivsjukvår.

nennie säger: Hej Johan! Jag har 3 st katter som springer ute, dessutom brukar dom sova i samma säng som oss. Kan fästingarna hoppa av från katterna och leta sig till oss?

Johan Berglund säger: Hej Nenni! Jo, så kan det vara. Husdjur kan bära fästingar med sig in som sedan letar sig över till er. Har fästingen däremot bitit sig fast i husdjuret släpper den inte taget för att hitta en ny värd.

säger: Jag hittade en fästing här om dagen på min 5 åriga son, den satt på halsen,den hade inte börjat att svälla upp utan gick lätt att at bort. Min fråga är nu: inom vilken tidsperiod kan man se om det blir någon följd av detta eller inte??

Orolig mamma

Johan Berglund säger: Hej! Att fästingen inte börjat svälla upp och var lätt att få bort tyder på att den inte suttit så länge. Härigenom minskar risken för infektion. Vanligen kommer en rodnad som första tecken på en borreliainfektion inom 14 dagar men vi brukar rekomendera att vara lite uppmärksam under 30 dagare efter ett bett. Så orolig tycker jag alltså inte att du behöver vara mindre än 1 av 200 fästingbett leder till sjukdom om man plockar bort fästingen i tidigt skede.

Moderator säger: Då var det dags för sista frågan:

hmm säger: Finns det nått "knep" för att hålla fästingarna borta?

Johan Berglund säger: Nja.. Att undvika att gå i fästingterräng förstås. Helteckande klädsel. Myggmedel. vissa växtsafter. Mörka kläder. mm men inget 100% skydd av någon metod.

Moderator säger: Tack Johan, och tack alla som ställt intressanta frågor. Hela chattet kommer inom kort att finnas på aftonbladet.se/halsa, där det också finns flera artiklar om fästingar.

Johan Berglund säger: Tack och hej!

Läs mer: