MER värk av värktabletter – inte mindre

HÄLSA

Maxdosera ger mer biverkningar, inte större effekt

Använder du ofta värktabletter och gärna flera på en gång?

Tänk särskilt efter om du äter mer än maxdos.

Effekten blir inte större – men biverkningarna blir fler.

– Långtidsanvändning av de här läkemedlen ska man undvika, säger Lennart Forslund, vid Läkemedelsverket.

En läkare rekommenderade mig för sisådär tio år sedan att bota min ilskna huvudvärk med två tabletter paracetamol och två ibuprofen.

Sagt och gjort.

Sedan dess har jag knaprat värktabletter vid minsta lilla spänningshuvudvärk eller värk i kroppen.

Användandet kulminerade i våras efter en hel vecka på brus och vanliga värktabletter då kroppen sa i från och huvudvärken plötsligt blev outhärdlig.

– Har man ont någonstans kan det naturligtvis vara störande på många sätt och med enkla medel, som den här typen av tabletter, kan man förbättra sina symtom. Men samtidigt är tabletterna inte avsedda för eget bruk under lång tid, säger Lennart Forslund, läkare och chef för medicinsk information vid Läkemedelsverket.

Doseringen av receptfria värktabletter varierar mellan olika preparat och tillverkare. Men så länge man håller sig inom den rekommenderade maxdosen är det ingen fara. Värk som är kronisk eller långvarig ska man ta reda på vad det beror på.

Om du knaprat värktabletter flera dagar i rad bör du ta kontakt med din husläkare eller vårdcentral för att utreda varför du har ont. Huvudvärk kan till exempel bero på nackproblem, eller i värsta fall vara en hjärntumör.

Inte bättre effekt

Brukar du dessutom tänka att två tabletter ger bättre effekt? Tvärt om.

– Man ska absolut inte använda över de rekommenderade maxdoserna. Tittar man på relationen mellan effekt och biverkningar så finns det optimala punkter. Använder man mer än maxdosen får man inte mer effekt, men betydande mer problem med biverkningar. Effekten ökar alltså inte om man ökar doserna, men biverkningarna ökar på ett helt annat sätt, säger Lennart Forslund.

Överanvändning av receptfria värktabletter kan också leda till läkemedelsframkallad huvudvärk.

Det finns en biverkning som inte är så vanlig men den förekommer och det är en slags huvudvärk av preparaten. Det blir ett slags självspelande piano. Du tar ett läkemedel mot en smärta som ger dig en biverkning som du tror är ett symptom på smärtan och du fortsätter med preparatet. Det är också därför man inte ska använda läkemedlen för långtidsbehandling utan i stället besöka en läkare.

Ägna också en extra sekund till att läsa bipacksedeln, råder Lennart Forslund.

– Tyvärr är alla inte skrivna på ett optimalt sätt, men all information står där om hur man ska använda läkemedlet. Och handlar du också preparaten i en situation, till exempel på en matvarubutik, där det inte finns någon kunskap är det också svårare att få information.