Kaka kan vara bästa medicinen mot allergi

avLiv Sander

Foto: Thinkstock

Ta en kaka och bli mindre allergisk mot mjölk.

Det rådet kan bli verklighet i framtiden.

Amerikanska forskare har upptäckt att barn med mjölkallergi som tål att äta kakor har en större chans att växa i från sin allergi efter tre år.

Mjölkallergi drabbar framför allt barn. Symptomen är ofta klåda och irritation i munhåla och hals. Det är proteinet i mjölken som utlöser den allergiska reaktionen.

Vanligtvis rekommenderas föräldrar att utesluta mjölk ur barnets kost. Men nu kommer ny forskning som visar något helt annat.

Forskare vid Mount Sinai School of Medicine i New York har studerat hur barn med mjölkallergi reagerade när de fick äta kakor som innehöll mjölk. Studien diskuterades nyligen vid en amerikansk astma- och allergikongress men den är ännu inte publicerad, skriver ABC news och Medical news today.

Forskarna tror att barn som tål att äta uppvärmda mjölkprodukter utan att få symptom troligen lider av en mindre allvarlig allergi. De har också större chans att växa i från sin allergi.

I studien ingick 100 barn varav 65 kunde äta en våffla utan att få en allergisk reaktion. I USA kallas testet lättsamt för ”muffinstestet”. Men undertonen är allvarligare.

Barnens matvanor dokumenterades, de flesta följdes under cirka tre år. I slutet av studie tålde en majoritet av barnen som klarat ”muffinstestet” att dricka ett glas mjölk utan problem, skriver ABC news.

Forskarna menar att proteinet som utlöser den allergiska reaktionen förändras när mjölken värms upp. På så sätt skulle till exempel kakor fungera som en naturlig behandling för att lära kroppen att hantera oförändrat mjölkprotein, skriver ABC news.

Tidigare studier vid till exempel Duke universitetet i North Carolina har visat att barn som behandlats med droppar med mjölkproteiner kunde dricka sju gånger så mycket mjölk utan att få en allergisk reaktion jämför med vad de kunde innan. Det ska bero på att mjölkdropparna bygger upp toleransen mot proteinet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Allergi