Farliga ångor i vallaboden

avCaroline Hougner

Publicerad:

Moderna glidvallor ökar risken för fluorfeber

Foto: Björn Lindahl

Med snö i hela landet är det många som ser över sina längdåkningsskidor. Men se upp om du tänker valla dem.

Ångorna kan ge så kallad fluorfeber.

Varningen kommer från kemisten Helena Nilsson som under fem år tagit blodprover på landslagets proffsvallare. Vissa av dem hade upp till 500 gånger högre halt av skadliga ämnen i sig jämfört med vad som är normalt. Många av vallarna kunde också berätta att de regelbundet drabbas av så kallad fluorfeber.

– När de stått och vallat en hel dag kan de få till exempel feber, ont i lederna, mycket huvudvärk, precis som vanliga influensasymtom, berättar Helena Nilsson i en radiointervju för Vetandets värld.

Symtomen går ofta över inom ett dygn. Problemet är de långsiktiga effekter man kan se i olika djuförsök.

Ventilera mera

Halveringstiderna för de här skadliga ämnena ligger på mellan 4-8 år, vilket betyder att fluorlösningarna stannar kvar i kroppen under lång tid.

I en översiktsrapport utgiven av Society of Toxicology nämns en rad misstänkta hälsorisker som konstaterats hos djur: Hormonförändringar, leverskador, missbildningar på avkomma och förhöjd risk för levercancer.

– Det är ju helt klart inte hälsosamt, så oavsett om man vallar sällan eller ofta så får man försöka se till att ha någon form av ventilation, påpekar Helena Nilsson vidare och ger några enkla tips.

 Öppna en dörr eller ett fönster

 Stå utomhus och valla om det går.

Om du nu behöver de moderna fluorbaserade glidvallorna överhuvudtaget. Enligt vissa experter är det onödigt på dagens skidor.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Träning

Kom i form