Enkla knepet för att välja bästa löparskorna

Av: Malin Kaldo

Publicerad:
Uppdaterad:

Bara EN sak du behöver veta för att pricka rätt

Foto: Thinkstock

Att välja ut bra löparskor för att slippa få ont är betydligt enklare än vad du tror.

Ny forskning pekar på att det faktiskt bara tycks finnas en enda sak du behöver veta för att välja rätt – och den är löjligt enkel.

Det är lätt att bli förvirrad när det är dags att köpa nya löparskor. För hur ska man kunna välja rätt, utan att vara expert? Så många olika rön, checklistor och tester att ta hänsyn till. Många får sitt löpsteg filmat och analyserat på löpband och sedan väljs skor ut för att korrigera löpteknik och undvika skador.

Men nu visar forskning att det inte behöver vara så krångligt att välja bra löparskor. Det tycks faktiskt vara så att det finns ett enda – superenkelt – knep för att välja rätt. Välj bara de som känns bäst.

Det du hört stämmer inte

Professor Benno Nigg på Calgarys universitet i Kanada är en av världens främsta inom området biomekanik. Han har ihop med ett forskarteam gjort en stor genomgång av tidigare studier kring hur löparskor kan förebygga skador eller korrigera löpteknik. Genomgången visade, enligt New York Times, att det mesta vi brukar höra om hur vi ska välja rätt skor för att slippa skador helt enkelt inte stämmer.

Pronerande steg skyddar

Att korrigera pronation (när vi sätter i foten med utsidan av hälen och sedan skjuter ifrån med en inåtvinkling av foten), tycks till exempel vara onödigt, enligt den sammanfattande studien som nyligen publicerats i British Journal of Sports Medicine. Där hänvisas bland annat till en tidigare studie där 1000 löpare fick löpträna i likadana skor under ett år, skor som inte korrigerade pronation. Då visade det sig att betydligt färre av löparna med ett pronerande steg hade blivit skadade när året var slut, än de med ett normalt steg. Doktor Nigg och hans kollegor menar att resultatet tyder på att det faktiskt är en fördel att ha ett pronerande steg om man vill undvika skador.

Nya skor kan öka skaderisk

Forskarna hittade också lite bevis som stödjer tesen att hårda nedslag i ett löpsteg orsakar skador och att det ändå inte tycks som att ett byte av skor med annan dämpning minskar den skaderisken.

Den sammanfattande studien visar också att skor som är designade att korrigera löpsteget ofta är ineffektiva och faktiskt också kan öka skaderisken.

Skönast är bäst

I en studie på soldater fick en kontrollgrupp likadana sulor och den andra fick välja bland sex olika innersulor till sina i övrigt likadana skor. Det visade sig att efter fyra månaders militärträning var det just de sulor som upplevdes som skönast som också skyddat bäst mot skador.

Forskarnas slutsats är att det finns en enda viktig sak när du väljer skor – att de är bekväma.

Så gör du i butiken

Doktor Nigg menar att våra kroppar är väldigt bra på att själva bedöma hur vi ska röra på oss och springa – det är när vi försöker ändra vår kropps naturliga sätt att röra på sig som vi riskerar skador.

– När du ska välja skor, så prova fyra eller fem par och jogga runt i affären i varje par. De flesta kan direkt säga vilket par som är mest bekvämt. Det är de skorna du ska välja, säger doktor Nigg enkelt.

Källa: The New York Times

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN