3 saker som gjort mig till en lycklig person

HÄLSA

Tre saker har tillåtit mig att gå från en olycklig och vilsen person som skar allt och alla omkring sig - till en lycklig man som lärt sig - inte bara att leva med sina skärvor - utan att tycka om dom. För att inte säga älska dom.

Självkänsla – Del 5

Den absoluta vändpunkten kom för bara några år sedan. I form av insikten att hur mycket jag än försöker förneka olika känslor inom mig så slutar de inte att finnas där bara för det. 

Den första sak jag förstod var att det inte är vi som är trasiga - utan att det finns trasiga skärvor inom oss. Som skärvorna i ett trasigt fönster.

Det andra jag förstod var att vi inte heller är det trasiga fönstret. Vi är mer än så. Vi är inte skärvorna och vi är inte fönstret. Det var insikten, att du och jag är något mer. Vi är ljuset som skiner in genom fönstret.

Fönstret må vara trasigt, men inte du, inte jag. Och ett trasigt och lite sprucket fönster skapar ett otroligt mycket mer intressant och dynamiskt mönster än ett orört fönster. Ljuset bryts på fantasifulla och intressanta sätt. Det får ett djup, en dynamik som ett orört fönster omöjligt kan få.

Det tredje som jag insåg var att jag hade ett val. Jag kunde antingen arbeta mot mina egna "mörka" sidor och känslor eller jag kunde låta dom arbeta för mig. Jag valde det senare.

Alltså - du är inte trasig. Du är inte skärvorna. Du är inte ens fönstret. Du är ljuset som faller in genom fönstret.

Lär dig att acceptera dina skärvor - lär dig tycka om dom, älska dom. För de mönster dom bildar mot omvärlden är den du faktiskt är. Frågan är inte huruvida du bildar ett mönster eller inte - för det gör alla. Frågan är - vilket mönster du bildar? Och det kan du bestämma först när du äger dina känslor kring din historia. För när du gör det så äger du din historia. Och den som äger sin historia äger också sin nutid och sin framtid.

Hoppas du har haft nytta av min följetong om självkänsla. Ha en fortsatt fin helg!

Hälsningar

Raymond

Mina praktiska tips som hjälper dig att höja din självkänsla:

1. Var den du vill bli

Du har säkert en bild av din idealperson, hur du skulle vilja vara. Se denna idealperson tydligt framför dig. Hur han eller hon går, talar och för sig. Hur den personen reagerar vid olika tillfällen. Vad den gör och inte gör. Se allt detta och var dessa egenskaper. Var den du vill bli.

2. Gör om, gör rätt så skriver du om ditt livsmanus

Var den vän du själv skulle vilja ha. Var den förälder som du själv hade velat ha som barn. Var den son eller dotter du själv skulle vilja ha. Var den kollega, anställd eller chef du själv hade velat ha. Behandla andra så som du skulle velat bli behandlad så läker du automatiskt.

3. Var snäll - mot dig själv

Behandla dig själv så som du vill att andra ska behandla dig. Du kan inte gärna begära att andra ska älska, respektera och se dig om du inte gör det själv, inte sant? När du behandlar dig själv så som du vill att andra ska behandla dig höjer du inte bara din självkänsla - du ändrar sättet på vilket omvärlden ser på dig. Testa får du se.

Raymond Ahlgren

ARTIKELN HANDLAR OM