Inger, 55: Nu vet jag att smärtan inte är farlig

HÄLSA

Kognitiv beteendeterapi blev räddningen för 55-åriga Inger Janzon i Sandviken.

Efter att ha lidit svårt av en whiplashskada har hon nu lärt sig att leva med smärtan.

Foto: klarar värken. Inger Janzon har lidit svårt av en whiplashskada och har fortfarande ont. Men genom terapi har hon lärt sig hantera smärtan.

Det hela började, som för så många andra, med att bilen som Inger Janzon färdades i blev påkörd bakifrån.

– Visst gjorde det ont direkt efteråt, men inte så pass att jag uppsökte läkare – då. Det var först ett och ett halvt år senare som besvären började på allvar, berättar Inger.

Vägen till ett bättre liv

Hon sökte läkare för smärtan och den ständiga huvudvärken, men vid den här tiden var själva begreppet whiplash fortfarande relativt okänt. Läkarna förstod inte riktigt vad Inger faktiskt led av.

– Jag fick värktabletter och så värst mycket mer var det inte.

Inger provade både avslappning och sjukgymnastik utan framgång. Förra sommaren remitterades hon till rehabiliteringen vid Sandvikens sjukhus, där vägen till ett bättre liv skulle ta sin början.

– Jag fick tala med läkare, psykolog och arbetsterapeut i minst en timme, jag fick fylla i mängder av formulär om hur och var jag hade ont. De tog sig verkligen tid med mig och det kändes helt fantastiskt.

Fick individuellt program

Under två veckor i somras gick Inger på rehab och fick då följa ett varierat men strikt träningsprogram. Med sig hem fick hon ett individuellt anpassat program att utföra varje dag.

– Terapin blev min räddning. Jag har fortfarande lika ont, men nu förstår jag varför och att smärtan inte är farlig. På det sättet har den blivit lättare att leva med. Jag är också enormt tacksam att jag kan fortsätta mitt arbete som undersköterska, det är värt mycket.

Chatarina Sayah ([email protected])