Träna rätt för din kropp

HÄLSA

Vilken kroppstyp är du?

Har du svårt för att hålla vikten, känna dig energirik och pigg eller hitta en motionsform som du trivs med?

Det kan bero på att du går emot din kropps genetiska programmering och äter eller tränar på fel sätt.

Hälsa hjälper dig hitta den rätta vägen.

Foto: din kroppstyp avgörs av hur din anatomi ser ut, din körteldominans och vilken energityp du är.

Ingen människa är den andra exakt lik, men vi har ändå gemensamma drag och man har alltid och i olika sammanhang försökt dela in oss i grupper och kategorier av olika slag.

När det handlar om att fastställa vilken typ av kost och motion som lämpar sig bäst för oss, menar många forskare att de metoder som utgår från anatomi, körteldominans och energityp är de mest användbara.

Det har kost- och träningsrådgivaren Jay Cooper, som driver ett hälsohem i Utah i USA, tagit fasta på och utvecklat ett program som baserar sig på personliga genetiska kroppskoder.

Jay Cooper har kommit fram till fyra olika kroppstyper, varav två är slanka och två starka. De två starka typerna kallas för krigaren och omvårdaren, de två slanka kallas för kommunikatören och visionären. Med utgångspunkt från det kan man enligt Jay Cooper få perfekta kost- och motionsvanor.

Bli mer självläkande

- Jag använder mig av kroppstyperna som en parameter för att se på människors individuella behov. Den stämmer otroligt bra vad gäller genetiskt styrda gemensamma drag och svagheter, fysiska behov och så vidare, säger Susanna Ehdin, immunolog och författare till bland annat boken "Den självläkande människan".

- Genom att äta mat som stämmer med de biologiska faktorerna stärker man kroppens friskfaktorer och ökar den självläkande förmågan. Det är spännande att pröva sig fram till sin individuella idealkost. Samtidigt får man en ökad självkännedom och en ökad matmedvetenhet, säger Susanna Ehdin.

Vilken kroppstyp är du?

Ta reda på vilken genetisk typ du är. Om du tycker att flera typer stämmer in på dig så kan du vara en blandtyp.

Omvårdaren (gäller endast kvinnor)

Foto: Omvårdaren.

Krigaren

Foto: krigaren.

Kommunikatören

Foto: kommu- nikatören.

Visionären

Foto: Visionären.

Irene Ahlberg ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Träning