Ny rapport: P-piller ökar risken för livmodercancer

Cancer

Dubbelt så stor för kvinnor som ätit p-piller över tio år

GÖTEBORG (TT)

Långtidsbruk av p-piller leder till ökad risk för livmoderhalscancer. För dem som haft p-piller över tio år är risken drygt dubbelt så stor jämfört med för dem som aldrig använt p-piller.

Den viktigaste orsaken till livmoderhalscancer, den näst vanligaste cancerformen bland kvinnor, är en sexuellt överförd infektion med viruset HPV. Även tidigare studier har gett stöd för sambandet mellan ökad risk för cancer och användning av p-piller i mer än fem år.

De nya rönen framkommer efter att Världshälsoorganisationen WHO bett brittiska forskare systematiskt gå igenom de studier som gjorts. Forskarna har granskat 28 studier i olika länder från 1986 och framåt, skriver Göteborgs-Posten som hänvisar till den brittiska medicintidskriften The Lancet där resultaten redovisas.

Totalt ingår drygt 12 500 kvinnor med livmoderhalscancer, också kallad cervixcancer, i rapporten.

Resultaten visar att risken för sådan cancer ökade med tiden kvinnorna använt p-piller. Kvinnor som använt p-piller mindre än fem år löpte tio procents högre risk än dem som aldrig tagit dem.

För dem som använt p-piller mellan fem och tio år löpte 60 procent högre risk att utveckla cancer och för kvinnor som använt p-piller mer än tio år var risken mer än dubbelt så stor att få cancer än dem som aldrig nyttjat p-piller.

Resultaten möts med skepsis av professor Ian Milsom, gynekolog i Göteborg. Det är inte helt klarlagt om det är p-pillren i sig eller något annat som orsakat riskökningen, anser han.

- Trots att man ser ett samband vet man inte om det är ett orsakssamband. Kvinnor som använt p-piller lång tid har ofta fler partners som inte använder kondom än de som aldrig använt p-piller.

- Den viktigaste orsaken till cervixcancer är en HPV-infektion som är sexuellt överförd. Därför är kondom bästa sättet att skydda mot cervixcancer, liksom att sluta röka, säger Milsom till GP.

Trots att man försökt ta hänsyn till antalet partners och kondomanvändning i studien menar Milsom att det inte kan bli heltäckande.

TT

ANNONS

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Cancer

ÄMNEN I ARTIKELN

Cancer