Läkemedelsverket varnar för nätförsäljning av fillers

Foto: Läkemedelsverket/Johner
Läkemedelsverket varnar för nätförsäljning av fillers till konsumenter.
HÄLSA

Nu varnar Läkemedelsverket konsumenter för att köpa fillers på nätet.
Produkterna är inte avsedda för direktförsäljning till konsumenter och inte tänkta för egenbehandling, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.
– Det är två tillverkare som hört av sig och varnat för att deras produkter packats om och sålts direkt till konsumenter på en svensk hemsida, säger Marie Olsson, utredare på Läkemedelsverket.

Anledningen till att Läkemedelsverket nu går ut och varnar konsumenter för nätförsäljning av fillers beror på att två oberoende tillverkare har hört av sig till Läkemedelsverket efter att de uppmärksammat att deras produkter packats om och sålts på en svensk hemsida.
– Vi vet inte hur omfattande problemet är men det står klart att dessa två tillverkare drabbats och att produkterna som säljs saknar viktig information om biverkningar och en bruksanvisning, säger Marie Olsson.

Köp inte på hemsidan

Tillverkarna, som larmat Läkemedelsverket, uppmanar i sina ”Viktiga säkerhetsmeddelande” konsumenter att inte köpa produkterna via nätförsäljaren och att inte använda eventuellt sedan tidigare inköpta fillers.

Fillers, som är ett injicerbart implantat, som används bland annat mot rynkor, ska inte injiceras utav privatpersoner utan endast användas av personer som är utbildade. I säkerhetsmeddelandena från tillverkarna framgår det att den berörda hemsidan har marknadsfört produkterna som en egenbehandling där man själv kan injicera preparatet.

Ser allvarligt på det

Läkemedelsverket ser allvarligt på att produkter marknadsförs på ett sätt som skapar risker för konsumenter. Läkemedelsverket uppmanar konsumenter att vara uppmärksamma på nätförsäljare som säljer fillers framförallt om säljaren påstår att man kan spruta in implantatet själv. En ytterligare varningssignal är om produkterna har paketerats om så att varken originalförpackning och bruksanvisning följer med produkten.

En bruksanvisning är en viktig del av produkten och den innehåller viktig information om säker användning av produkterna, såsom kontraindikationer, försiktighetsåtgärder, lagringsförhållanden och risk för biverkningar samt även vem som är den avsedda användaren. Svullnad, infektioner och knölar är exempel på relativt vanliga biverkningar som tillverkare informerar om. En bruksanvisning ska även innehålla information om allvarliga komplikationer även om de skulle vara sällsynta, till exempel överkänslighetsreaktioner och synförlust. En ompackad produkt utan denna typ av information kan vara en olaglig produkt. Endast produkter som uppfyller kraven i den medicintekniska lagstiftningen får marknadsföras och säljas i Sverige och de övriga EU-länderna, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Fakta Fillers:

Fillers är avsedda att användas för volymökning av ansiktsvävnad och används framför allt inom estetisk behandling för läpputfyllnad, ansiktskonturering och för korrigering avrynkor. Produkterna är CE-märkta som medicintekniska produkter i den högsta riskklassen, dvs de är klassificerade som implantat i klass III. Detta innebär bland annat ett anmält organ ska ha varit involverad i processen när en produkt får sin CE-märkning.

Källa: Läkemedelsverket

ARTIKELN HANDLAR OM