Att kludda gör din hjärna alert

Av: 

Emma V Larsson

Hälsa

Är du en kluddare?

Att kludda gör din hjärna alert, visar en ny studie.
Att kludda gör din hjärna alert, visar en ny studie.

Hjärtan, stjärnor och konstigt klotter är inte alls ett tecken på du är ofokuserad på det trista telefonsamtalet. Att kludda kan göra dig alert under trista sysslor. Det visar en ny studie.

Ser anteckningsblocket rörigt och kladdigt ut efter ett telefonsamtal? Man kan kanske tro att det visar brist på engagemang. Men ny forskning visar att klottret i själva verket är ett tecken på alerta tankar.

Experter hävdar att förstrött klotter i anteckningsblocket kan hindra dig att dagdrömma och hjälper dig att fokusera på det du tar dig för.

29 procent bättre

Forskare vid Plymouth University utförde ett minnestest på 40 frivilliga. Deltagarna lyssnade på ett telefonsamtal och skulle memorera olika namn och platser som nämndes.

Hälften av deltagarna fick kludda på ett papper medan de lyssnade på det 2,5 minuter långa telefonsamtalet. Andra halvan av gruppen kluddade inte.

Båda grupperna blev förvarnade om att meddelandet i telefonen skulle vara tråkigt, rapporter Applied Cognitive Psychology journal.

Efter samtalet skulle båda grupperna skriva ner åtta specifika namn och åtta platser som nämndes.

Det visade sig att de som kluddade presterade 29 procent bättre, än de som inte kluddade.

Dagdrömmeri distraherar

”Kluddarna” fick in cirka 7,5 rätt i snitt, medan de som inte kluddade bara prickade in 5,8.

– Om någon måste göra något tråkigt, till exempel att lyssna på ett tråkigt telefonsamtal, är det lätt att börja dagdrömma. Det distraherar dem och de utför sin syssla dåligt, säger forskaren Jackie Andrade till BBC.

Professorn Alan Badeley, från British Psychological Society säger att resultatet verkar logiskt.

– Under möten eller telefonsamtal som inte engagerar dig är det lätt att du börjar dagdrömma. Du visualiserar sådant som semestrar och liknande. Att kludda håller dig alert och det är större chans att du absorberar vad som sägs.

ANNONS EXTERN LÄNK

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja - läs mer här.

Wellness

Publisert: