Depression bra för dig

Forskare: Det gör oss starka

De som predikar om positivt tänkande verkar ha fått allt om bakfoten.

I varje fall om man ska tro på vad amerikanska forskare säger.

De lyfter nu fram ett kontroversiellt påstående – att depression i själva verket är nyttigt.

Enligt amerikanska forskare kan depression vara nyttigt.
Enligt amerikanska forskare kan depression vara nyttigt.

Glädje och positivt tänkande kopplas ofta ihop med god hälsa. Men nu säger amerikanska forskare att lättare depression kan vara nyttigt. De hävdar att nedstämdhet gör en människa starkare och motiverar till positiva livsförändringar.

En biologisk funktion

Tidskriften New Scientist skriver att många psykiatriker befarar att det snarare stjälper än hjälper, att behandla en deprimerad patient med starka mediciner. De tror att det kan skada evolutionen av människans känsloliv.

– Nedstämdhet finns biologiskt inom oss och vi kan ju bara anta att det finns där för att ge oss något positivt, annars skulle vi inte få bära denna börda, säger Jerome Wakefield, professor vid New York University, i New Scientist. Han är medförfattare till studien ”The Loss of Sadness: How psychiatry transformed normal sorrow into depressive disorder”.

Paul Keedwell, psykiatriker vid Cardiff University, säger att depression har drabbat oss i tusentals år och att dess överlevnad kan förklaras med att det innehar en viktig funktion. Han tror att en kraftig depression kan rädda oss från stressåkommor, för att det får oss att stanna upp i vardagen.

– Om du inte tar dig tid till reflektion kanske du fastnar i ett tillstånd med kronisk stress, tills du går in i väggen, eller dör, säger han.

Publisert: