"Min far körde hem oss på fyllan"

HÄLSA

Berusade föräldrar och släktingar kan ge svåra minnen. Här är några historier:

“Varje gång det var fest drack pappa”
“Än i dag kan jag få en klump i halsen av att gå på fester, och när jag får höra dansbandsmusik knyter det sig i magtrakten. Varje gång det var fest och dans drack min pappa.”

Maria, 29

“Det var öl hela dagarna”
“Julen var det värsta som fanns. Pappas semesterveckor under sommaren var inte mycket lättare, då var det öl hela dagarna.”

Amber, 18

“Alla helgdagar är förstörda för mig”
“Alla fina helgdagar är förstörda för mig. Nämner någon midsommar, jul och påsk, så är det inget mysfirande med familj och vänner som känns igen, utan rena fylleslag. Men inget fick ju synas utåt, eftersom vi var en “fin familj”.

Maria W, 27

“Min far körde hem oss på fyllan”
“Jag var 10 och min bror 8. Min far tog bilen och körde oss hem på fyllan. På vägen kom det en cyklist och då sa min far: “Fan jag missade honom, ta´n med bakdörren!”, och skrattade åt sitt skämt. Jag var livrädd för då hade jag börjat förstå att det inte var okej att dricka och köra bil. Både min bror och jag grinade och skakade när vi kom hem.

Angelica, 39

“Det var som att dela rum med en zombie”
“När jag var i yngre tonåren var hela släkten på kryssning, och jag blev tvungen att dela hytt med farmor. Annars var hon alltid så mild och rar, det här var första gången jag såg henne full. Hennes ögon såg otäcka ut, rösten lät konstig och hon upprepade allt hundra gånger. Det var som att dela rum med en otäck zombie. Jag förlät aldrig min pappa för att han tyckte att det inte fanns plats i någon annan hytt.”

Petra, 30