Grönt gör dig smal – om du är kvinna

tappade 7 kilo Tina Bergdahl var inte med i undersökningen som nämns i artikeln, men lyckades i fjol gå ner 7 kilo genom att bland annat äta mer grönsaker.
tappade 7 kilo Tina Bergdahl var inte med i undersökningen som nämns i artikeln, men lyckades i fjol gå ner 7 kilo genom att bland annat äta mer grönsaker.

Är du kvinna och vill gå ner i vikt?

Ät grönsaker!

Feta kvinnor som äter mycket grönt blir smalare – men inte männen.

Det visar ny forskning.

1 044 kvinnor och 446 män i åldern 37–60 har deltagit i en fyraårig studie om fetma på Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Deltagarna diagnosticerades som feta. Deras BMI låg på 39 för männen och 41 för kvinnorna i snitt. Gränsen för fetma går vid 30.

– Vi ville se om det fanns ett samband mellan intag av frukt och grönsaker – och viktminskning hos överviktiga män och kvinnor, säger Heléne Bertéus Forslund, en av forskarna.

Bara kvinnor

Deltagarna fick redogöra för sitt kostintag när studien påbörjades och fyra år senare. De delades sedan in i två grupper.

Slutsatsen var tydlig.

– De som gått ner mer än tio procent hade ett högre intag av grönsaker. Men detta samband såg vi endast hos kvinnorna – inte hos männen, säger Heléne Bertéus Forslund.

Frukt funkar inte

De kvinnor som åt mest grönsaker minskade mest i vikt. De tappade 17 kilo i snitt. Sambandet gällde inte frukt.

Varför blev bara kvinnorna smalare av grönsaker – men inte männen? Åt männen feta såser och drack öl vid sidan av?

– Det vet vi inte. Men det kan bero på att männen hade andra strategier för sin viktminskning, som att äta mindre och motionera mycket.

Varför blir man smalare av grönsaker?

– För att grönsaker innehåller mest vatten, fibrer och vitaminer – men väldigt lite kalorier. Man sänker energitätheten i kosten. Man kan äta en större volym grönsaker, för ett mindre antal kalorier.

Publisert: