6 klassiska fällor

Av: 

Ammi Bohlin

Hälsa

Se upp med följande

Vill du bli matsmart – läs innehållsförteckningen och välj så "rena" livsmedel som möjligt, tipsar Viktklubbs matspanare och dietist Maria Nygårds.

Här är sex vanliga livsmedel där det lätt blir fel, även om viljan finns där.

1. Märkningen av typen ”Inget tillsatt socker”.

– Märkningen ”Utan tillsatt socker” betyder inte att produkten är fri från socker. Fruktprodukter innehåller till exempel alltid socker eftersom det finns naturligt i frukt, säger Viktklubbs matspanare och dietist Maria Nygårds.

2. Mörkt bröd

Allt mörkt bröd är inte grovt. Många sorter sötas med sirap för att få en mörkare färg, men det är inte alltid detsamma som högt fiberinnehåll.

– Riktigt bra bröd innehåller fullkorn och minst sex gram fibrer per 100 gram.

Blanda inte ihop fullkorn och fibrer.

– Fullkorn är hela frön, inklusive skalet, som är fullt av mineraler och vitaminer. Fibrer är bara den innersta delen av kärnan och ger ingen näring, men är bra för att hålla magen i trim, förklarar Maria Nygårds.

3. Flingor, grova kex, müslibarer

Grövre flingor, kex av till exempel havregryn och muslibarer utger sig ofta för att vara hälsosamma, och visst, fiberinnehållet är ofta högt, men många innehåller också en hel del fett och socker. Ha koll på kalorierna. Allt som säljs under ”nyttig-flaggan” är inte smalmat.

4. Nyckelhålet

Nyckelhålet är Livsmedelsverkets symbol. Märkningen sätts på produkter som har lägre socker-, salt- och fettinnehåll samt mer fibrer än andra livsmedel av samma slag. Det säger inget om hur bra produkten är, bara att den är ett bättre val än övriga.

– Se nyckelhålet som en vägledning, men kolla alltid innehållsförteckningen.

5. Lättprodukter

Många väljer lättyoghurt i tron att den ger mindre kalorier än fullfettprodukten. Men så behöver det inte vara.

– Det är ganska vanligt att kaloriinnehållet är snarlikt i båda två, men kalorierna kommer från olika håll – i orginalprodukten från fett, i lättprodukten från socker.

Samma sak gäller andra lättprodukter, det är inte alltid så smala som de utger sig för att vara.

6. Naturgodis

Väljer du naturgodis framför plockgodis i tron om att du får i dig färre kalorier? Tänk om! Energiinnehållet i en chokladdoppad nöt är högre än i ett geléhallon.

– Naturgodis är visserligen lite nyttigare än plockgodis eftersom nötter och choklad, till skillnad från socker, tillför kroppen en del vitaminer och mineraler. Men på köpet får du också fler kalorier, säger Maria Nygårds.

ANNONS EXTERN LÄNK

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja - läs mer här.

Wellness

Läs mer

Publisert: