Studie: Tårar kan avslöja Parkinson

Av: 

Karin Holmberg

Parkinsons sjukdom

En enda tår kan avslöja om du lider av Parkinson.
Det visar en ny studie från Keck School of Medicine i Kalifornien där man studerat tårar hos personer med Parkinson och jämfört med friska personer. 

Ny studie visar att tårar kan avslöja Parkinson.

Foto: Lars Stenman/Johner

En ny studie från Keck School of Medicine i Kalifornien har lyckats hitta ett samband mellan nivåerna av en viss protein, alfasynuklein, i tårar hos personer som lider av Parkinson.

– Vi tror att vår studie är den första som kan visa på att tårar kan vara en tillförlitlig, billig och bra biomarkör på om någon är drabbad av Parkinson, säger professor Dr Mark Lew, skriver Dailymail.co.uk

Tårar från 55 personer

I studien samlade man in tårar från 55 personer med Parkinson och jämförde dessa med 27 människor utan Parkinson. Alla testpersonerna utan Parkinson hade hade samma kön och ålder som de personer som led av sjukdomen. Totalt mätte man nivån för fyra olika proteiner i tårarna.

I en av proteinerna, alfasynuklein, kunde man se nivåskillnader hos de personer som led av Parkinson.

Fler studier planerade

Fler studier är nu planerade för att undersöka om dessa nivåer går att hitta även i de tidiga stadierna av sjukdomen, innan andra symtom dyker upp.

Förhoppningsvis kan detta hjälpa doktorer att diagnostisera personer med Parkinson. I förlängningen skulle det även kunna innebära att man flera år tidigare skulle kunna sätta in behandlingar som bromsar utvecklingen av sjukdomen.
Den neurologiska sjukdomen Parkinson drabbar cirka 1 av 100 personer över 60 år. Vid Parkinsons sjukdom förstörs cellerna som tillverkar dopamin. Hjärnan får då svårare att kontrollera de nervsignaler som styr kroppens rörelser. Det finns inget botemedel men det finns behandlingar och läkemedel som kan minska besvären.

Första huvudsymtomen vid Parkinson:

  • Kroppen skakar i vila. Det börjar oftast med en hand och sedan sprider sig darrningarna till benet på samma sida och till andra sidan. Även huvudet kan börja skaka. Skakningarna upphör oftast kortvarigt om personen rör sig.
  • Musklerna blir stela. Ett annat symtom är att dina muskler stela och känns tröga när du rör dig. Du kan även få ont i olika delar av kroppen. Ansiktets muskler kan också påverkas så att mimiken stelnar.
  • Sämre rörelseförmåga. Rörelserna blir långsammare och svårare att sätta igång. Detta gör att vardagssysslor som att klä sig, borts tänderna och knyta skorna kan ta längre tid.

Källa: 1177.se

ANNONS EXTERN LÄNK

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs

Publisert:

LÄS VIDARE

Lindrade parkinson med ny svensk behandling

ÄMNEN I ARTIKELN

Parkinsons sjukdom