Rött ljus på maten ska varna för fett

HÄLSA

Folkhälsoministern tittar på brittisk modell med trafikljus på matvaror

Snart kan chips, godis och andra onyttiga livsmedel få rött ljus.

Folkhälsominister Maria Larsson sneglar på det brittiska systemet där ohälsosam mat märks med rött, medan det ska lysa grönt från de hälsosammare livsmedlen.

Maten i affären kan komma att märkas med antingen rött, grönt eller gult, för att snabbt signalera till konsumenten hur hälsosam den är, skriver Svenska Dagbladet.

Folkhälsominister Maria Larsson (kd) vill diskutera en tydligare märkning av livsmedel, och är intresserad av den brittiska modellen, men menar att hon inte låst sig vid det alternativet.

– Utvecklingen av nyckelhålsmärkningen är bra, men märkningen behöver bli ännu tydligare. Jag vill i första hand se vilka möjligheter det finns att ta fram en sådan märkning på frivillig väg, säger Maria Larsson till SvD.

Ska bli enklare äta nyttigt

Systemet med färgmärkning på matvarorna håller på att lanseras i Storbritannien. Det innebär att matvaror med en sammantaget hög halt av fett, mättat fett, socker och salt förses med röd märkning. Medelhögt innehåll ger en gul symbol medan de med minst del av de ohälsosamma ingredienserna får ett grönt märke.

I Storbritannien har systemet tagits fram för att göra det enklare för konsumenterna att handla hälsosamma varor.

Men Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson ser brister med trafikljussystemet.

– Skillnaden från nyckelhålsmärkningen är att man har samma kriterier för all mat. På så sätt kan ett matfett aldrig få annat än rött ljus, även om det är nyttigt jämfört med andra matfetter, säger hon till aftonbladet.se.

Finns det inte en poäng i att visa att matfett inte är nyttigt?

– Men samtidigt hör matfett på smörgåsen till vår matkultur, och då finns det en poäng i att visa konsumenten det bästa alternativen, säger hon.

Inger Andersson tycker inte heller att nyckelhålsmärkningen fungerar helt felfritt.

– Till exempel inbegriper den inte alla kategorier livsmedel. Kraven för nyckelhålet blir hela tiden strängare, men jag skulle gärna se att det gick ännu fortare, säger hon.

Också Livsmedelsbranchen är kritisk till ett färgmärkningssystem i Sverige. Branschorganisationen Livsmedelsföretagen vill istället införa systemet GDA, Guidelines daily amount, där procent av dagsbehovet märks ut på varje vara.

– Vi har tittat lite på det systemet, och det kan finnas fördelar. Men jag måste titta noggrannare på det innan jag kan avgöra om det är bättre eller sämre än andra system, säger Inger Andersson.

Karin Thurfjell