Godis och läsk kan ge cancer

Cancer

Godis och läsk ökar risken för cancer.

Höga nivåer av blodsocker har ett klart samband med flera olika cancerformer, visar nya svenska forskningsresultat.

Speciellt kvinnor har mycket att vinna på bra kost och vardagsmotion, framgår sedan forskare i Umeå följt sammanlagt omkring 70 000 personer under 13 års tid.

Både kvinnor och män drabbas oftare av hudcancerformen malignt melanom, cancer i bukspottkörteln eller urinvägarna om de har höga blodsockernivåer. Detta samband gäller också för livmodercancer.

Kvinnor drabbas mest

Bland kvinnor var risken för alla typer av cancer 25 procent högre medan någon motsvarande riskökning inte kunde ses bland männen. Det kan förklaras av att prostatacancer, som är den allra vanligaste cancerformen, visar ett omvänt förhållande. Överviktiga män med högt blodsocker har tvärtom minskad risk att drabbas av prostatacancer. Om de ändå får sjukdomen ökar dock risken för att de ska dö av den.

– Om vi räknar bort prostatacancer får vi en 17-procentig ökning bland männen. Då är den nästan lika stor som bland kvinnorna, säger Pär Stattin, docent i urologi vid Umeå universitet.

Det finns enligt forskarna flera viktiga slutsatser som kan dras av resultaten. Ett oroande faktum är att den genomsnittliga blodsockernivån steg med 17 procent under de 13 år studien pågått. Det finns därför anledning att befara att denna ökning leder till fler cancerfall i framtiden.

– Medelvärdet stiger ganska raskt, bland annat på grund av att vi äter för mycket tomma kolhydrater som godis och läsk och att vi rör på oss för lite, säger Pär Stattin.

Mindre socker och mer motion

En livsstil som minskar nivåerna av blodsocker skulle därför sänka cancerrisken överhuvudtaget, inte bara bland överviktiga personer utan också bland dem med normal vikt. En sådan utveckling ger på köpet även en minskad risk för diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Om vi går ner några kilo i vikt och rör på oss mer än två timmar i veckan kommer vi därför en bra bit på vägen mot en bättre hälsa, enligt Umeåforskarna.

– Det är vardagsmotionen som har visat sig särskilt viktig – att man tar cykeln eller promenerar i stället för att ta bilen, säger Pär Stattin.

Studien presenteras i den medicinska tidskriften Diabetes Care.

Läs mer:

Thomas Eriksson/TT

ANNONS

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Cancer

ÄMNEN I ARTIKELN

Cancer