Ovanorna fastnar i hjärnan

HÄLSA

Går att bli av med – men det är svårt

Har en ovana en gång hjälpt oss att må bra ”fastnar” den djupt inne i hjärnan. Om de inte har en positiv effekt på oss försvinner nästan alla beteenden.

Häri sitter relativt ofta förklaringen till de vardagliga pill- och knäckmanier vi har så svårt att göra oss av med, förklarar Åke Pålshammar, lektor i psykologi vid Uppsala universitet.

– Ofta är det så att du vid något tillfälle gjort det här, bitit på naglarna, eller ryckt armhår – helt omedvetet – som spänningslösare. Om du den gången kände dig bättre får belöningssystemet djupt inne i din hjärna en dopamindusch, en så kallad förstärkning för just det beteendet. Och det är tillräckligt för att ovanan ska fastna och börja leva ett eget liv.

Belöningssystem

Samma sak händer om du till exempel knäcker fingrarna och upptäcker att snyggingen du gillar tittar till. Knäckeriet rotar sig. Genom evolutionen har hjärnans belöningsystem fått stor makt över oss. Beteenden som får oss att må bra ska behållas. Så har du väl fått en omedveten förstärkning är den svår att bli av med, även om du rent intellektuellt förstår att din ovana inte fungerar socialt eller ser löjlig ut.

– Det är som med missbruk. Du vet att det inte är bra, du vill inte. Ändå kan du inte låta bli, säger Åke Pålshammar.

Bli av med ovanan

Men även de mest envetna ovanor går att bli av med.

– Om man ger sig katten på det kan man släcka ut dem. Men det är svårt! Du måste antingen göra det omöjligt för ovanan eller bestraffa den. Det ska göra ont på en gång!

– Kontakta en kognitiv beteendevetare och se om den har något på lager.

Läs också:

Fler artiklar:

Ulrika Lundberg