Löpintervaller bäst träning

Träningsexperten Annika Sjöö svarar på läsarnas frågor

Foto: Thinkstock

Annika Sjöö svarar

Foto: Anders Deros
Fråga mig! Är det något du undrar över? Skicka mig dina frågor på: annika.sjoo@aftonbladet.se

FRÅGA: Jag har löptränat sedan en tid tillbaka och springer milen cirka tre gånger i veckan, men jag känner att jag aldrig förbättrar min tid? Jag har som mål att springa något lopp nästa år, men vill gärna kunna prestera bättre än vad jag gör i dag. Har du några bra tips till mig?

Stina

SVAR: Du är inte ensam om detta Stina, och de flesta gör som du – springer samma sträcka varje gång. Men jag vill verkligen slå ett slag för att springa löpintervaller!

Senaste forskningen visar att just löpintervaller är det mest effektiva sättet att förbättra sin kondition på.

Studier som jämfört intervallträning med träning utan intervaller visar att intervall­er fungerar och att intervall­er är bättre än träning utan intervaller när det gäller att förbättra sin kondition. Dessutom visade åtskilliga undersökningar att intervallträning också kan sänka både blodtryck och blod­fetter.

Mest effektiva visade sig korta intervaller på 30 sekunder där man anstränger sig maximalt vara eller längre intervaller på 3–4 minut­er.

Därför rekommenderar jag dig att byta ut ett av dina tre pass i veckan och köra löpintervaller på det passet i stället. Då hoppas jag att du ska kunna förbättra din tid på milen!

Annika Sjöö

ARTIKELN HANDLAR OM

Träning

Löpning