Slipp valkarna – med ultraljud

HÄLSA

Helt smärtfri metod förstör fettceller

Foto: MALIN ARNESSON
Med hjälp av en bildskärm kontrollerar Catharina Liljekvist att inga ”ultraljuds-skott” avfyras på samma ställe.

Det låter som en dröm. Helt smärtfritt, utan kniv eller ens minsta ansträngning från min sida ska lite ultraljud klara av att ta bort mina höftvalkar.

Två behandlingar senare har valkarna minskat med nästan fem centimeter.

Jag erkänner. Det är med stor skepsis jag lägger mig på britsen hos klinikchef Catharina Liljekvist på Ellipse-Klinikken i Stockholm. Jag är här för att testa den nya israeliska uppfinningen ”Ultra­shape” som ska vara rena döden för fettcellerna om man ska tro informationsbroschyren.

Fettceller förstörs för gott

Med hjälp av snabba pulsar av ultraljud in i fettvävnaden under huden ska fettcellerna förstöras för gott. Kaputt. Inga mer höftbullar med andra ord? Jösses, ta hela kroppen på en gång! uppmanar jag Catharina.

– Nja, man kan bara koncentrera sig på ett område i taget och inte hela kroppen med en gång. Ökar du sedan i vikt har man minimerat risken för att depån återkommer då det är här man påverkat fettstrukturen, utan fettet sätter sig oftast på andra ställen, säger Catharina.

Där dog hoppet om en konstant slank figur och ett liv i frosseri med andra ord, men jag låter mig snällt packas in i papper och tejp och Catharina förbereder den så kallade ultraljudstransducern.

Tar två timmar

Trots att området vi valt inte är större än en dryg decimeter på varje sida så kommer behandlingen att ta nästan två timmar.

Med hjälp av en bildskärm ser hon exakt var ”ultraljuds-skotten” ska avfyras och den garanterar också att inga skott avfyras på samma ställe mer än en gång.

När apparaten piper igång blundar jag hårt och hoppas på det bästa, men allt jag känner är ett litet surrande i höftpartiet och på vissa ”benigare” delar känns en varm, lite stickande känsla.

– Det här är en unik metod för att permanent reducera antalet fettceller. Den går att jämföra med kirurgisk fettsugning men till skillnad från en fettsugning är det helt utan risk, konvalescens och ojämnt resultat, säger Catharina.

Promenera i en timme

Efter behandlingen ska man helst promenera en timme för att få igång fettcellernas frigörelse.

Men för att se om metoden verkligen funkar så bestämmer jag mig för att leva exakt som vanligt och både äta och motionera som jag brukar, det vill säga måttligt frosseri, en halvtimmes promenad varje dag och styrketräning ett par gånger i veckan.

Flera omgångar krävs

Fyra veckor senare har mina höftbullar minskat med en och en halv centimeter, så vi kör en omgång ultraljud till.

Ytterligare fyra veckor senare säger måttbandet minus fem centimeter – trots två veckors frossande i julmat.

Rekordet sägs vara minus 11,7 centimeter hos en brittisk kvinna, men då minskade hon på intaget av kolhydrater, vilket väl måste anses som fusk? Men jag är imponerad. Tio behandlingar till och jag är redo för beach 2006.

Tar bort fettcellerna för alltid

Före och efter På bara två behandlingar med ultrashape minskade valkarna med nästan fem centimeter. Bilden till vänster är före, bilden till höger visar resultatet efter behandlingen.

Läs mer:

Petra Weiss