Vad ska jag ge min son till frukost?

HÄLSA

Min 8-årige son tycker att det är jobbigt att äta frukost. Han vill gärna mysa runt ganska länge på morgonen innan han äter och ibland finns det helt enkelt inte tid till det. Han bara vägrar äta fil, yoghurt, keso, havregrynsgröt i någon form. Oftast blir det någon smörgås utan pålägg då han helt enkelt inte tycker om köttpålägg eller ägg, samt ett glas mjölk. Han är för övrigt väldigt tunn.

Kan du ge mej ett tips på en bra, snabb och god frukost till oss som ger en bra start och som håller fram till lunch.

Hälsningar

Hönsmamma

Hej Hönsmamma!

Jag känner igen ditt dilemma och jag vet hur frustrerande det är. Vad du än gör, försök att inte tjata om maten. Din son vet förmodligen att du är rätt så engagerad i hans matvanor och att du dessutom är lite orolig.

Det kan vara bra att fundera över om inte frukosten har blivit en maktkamp emellan er. Det behöver förstås inte vara så men det kan vara en anledning till att han inte äter som du tycker att han ska.

Det kan också vara intressant att jämföra hans frukostvanor på helgerna. Är det annorlunda när ni har mer tid på morgonen? Kan det vara så att han helt enkelt inte är hungrig så tidigt på vardagarna?

Det kanske finns möjlighet att äta frukost i skolan istället? Det är några idéer som slog mig när jag läste din fråga.

Just nu måste du utgå ifrån vad han faktiskt gillar: bröd och mjölk.

Kan han tänka sig äta flingor (eller musli) med sin mjölk? Han gillar ju inte havregrynsgröt men flingor har en helt annan smak och konsistens. Välj nyckelhålsmärkta produkter när det gäller flingor och bröd så vet du att han får i sig fiber och inte för mycket socker.

Komplettera med en smörgås (kanske han gillar ost i någon form som pålägg?) och om möjligt någon frukt, så har du en bra, snabb och god frukost. Kan han inte tänka sig flingor eller musli så kan du hoppa över det och öka på antalet smörgåsar. Jag hoppas att det snart löser sig för er!

Vänliga hälsningar

Mary Hyll

ARTIKELN HANDLAR OM

Kost