Alkohol minskar risken för lymfcancer

Publicerad:
Uppdaterad:

15000 personer i amerikansk studie

Personer som dricker alkohol löper 27 procents mindre risk att drabbas av en viss form lymfcancer, jämfört med de som inte dricker alls.

Det visar en amerikansk sammanställning som idag publiceras i Lancet Oncology, skriver Sydsvenskan.

Att avstå från alkohol är ur de alla flesta aspekter en ren hälsovinst. Men när det gäller cancersjukdomen non-hodgkins-lymfom verkar det som om alkohol faktiskt ger ett skydd. Det har amerikanska forskare kommit fram till efter att ha sammanställt data från nio olika studier, bland annat en svensk, som totalt omfattar 15000 personer.

Om man dricker alkohol löper man 27 procents lägre risk att drabbas av sjukdomen, jämfört med om man inte dricker alls. Någon gräns för hur mycket – eller lite – man ska dricka har forskarna inte kunnat slå fast, skriver Sydsvenskan. Däremot har man kunnat visa att risken inte minskar med stigande alkoholkonsumtion. Man ska alltså inte dricka mer för att minska risken.

Sjukdom som ökar

Non-hodgkin-lymfom är en form av lymfcancer som under de senaste decennierna har ökat snabbt i hela världen. Den finns i flera olika varianter. Symptomen är bland annat förstorade lymfkörtlar, feber, svettningar och nedsatt ork.

Under 2003 drabbades 1477 personer i Sverige av sjukdomen.

Anna Andersson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN