Anorexi kan smitta

Av: 

Zendry Svärdkrona

Hälsa

Stjärna efter stjärna blir plötsligt pinnsmal.

Tre av de allra smalaste jobbar i samma tv-show, ”Ally McBeal”.

Kan man smitta av sig och ge anorexi till någon annan?

Ja, säger psykologen.

Först blev Calista Flockhart så smal att världen hisnade. Efter det kunde man räkna vartenda revben på Courtney Thorne-Smith. Och nu ser Portia de Rossi inte ut att vara mer än skinn och ben hon heller. Det går till och med rykten om att de tre damerna från ”Ally McBeal” ibland har varit så smala att de måste vadderas före tagning.

Är det bara en slump att dessa tre streck arbetar tillsammans? Är det så att människor börjar tävla i ”konsten” att vara smal? Kan anorexi smitta?

– Ja, säger psykologen Ira M Sacker i New York.

– Det svåraste av allt med att försöka skapa en stödförening är att de vi försöker hjälpa och stödja börjar tävla med varandra om vem som kan vara smalast. Anorexi är smittsamt.

Melissa är ett exempel på det.

Hon var bara 19 år när hon fick ett bra pr-jobb i modeindustrin i Miami South Beach, ett paradis för modeller och annat vackert och smalt folk.

– På mitt kontor var 99 procent tjejer och samtliga var helt upptagna av mat och dess effekter, säger Melissa.

Melissa och hennes arbetskamrater började med hysteriska bantningskurer.

– Jag brukade äta tre salta kex till middag och springa i en timma efteråt för att bli av med kalorierna. Min rumskompis grät när hon såg mig. Hon kunde ju se att jag var sjuk.

På mycket kort tid gick Melissa ner tio kilo. Sedan rasade allt. På bara några månader hade hon blivit en inbiten ”hungermissbrukare”.

–' 'Hunger utlöser endorfiner, som är ett slags kemikalie med lyckorus-effekt, säger psykologen Ira Sacker

Man blir hög av hungern

– Man känner sig hög när man är hungrig. Precis som en narkotikamissbrukare eller alkoholist kan en anorektiker till sist inte tänka sig att leva utan att banta. Det förklarar också varför många av dem till och med vägrar äta när de ligger för döden.

För Melissa, som hunnit fylla 30 år, började alltihop med en önskan om att kunna tappa några kilon för att bli mer hälsosam. Hon ville också passa in i sin nya miljö. Men alltihop höll på att sluta med den totala motsatsen. När hon nått en vikt på 42 kilo var hon mycket nära att dö.

– Mitt bästa råd till andra är att inte umgås med folk som hela tiden kommenterar hur feta de är eller att de inte borde äta en kaka för att de inte är värda den, säger Melissa.

Hitta andra kändisförebilder än de allra pinnigaste. Se på Jennifer Lopez eller Kate Winslet som är lite kurvigare och vackrare.

Charlotte von Proschwitz

ANNONS EXTERN LÄNK

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja - läs mer här.

Wellness

Publisert: